Quantcast
Channel: Kayıp Paylaşımlar Koleksiyoncusu
Viewing all 3916 articles
Browse latest View live

Superfast! : Hızlı ve Öfkeli ve Absürt

$
0
0
Klasik örnekleriyle tüm zamanların en iyileri listelerine giren, uzun bir süre yeni örneği üretilmeyen parodi filmlerin milenyumla birlikte yeniden popülerleşmesinin getirisi artık her filmi kapsıyor. Bir dönem popüler gişe filmlerinin karması olarak skeçler üzerinden yürüyen tür artık tek bir film üzerine de kuruluyor. 2001 yılında başladığından bu yana büyük ilgi gören ve şimdilik yedi filmlik bir fenomene dönüşen “Hızlı ve Öfkeli” gibi bir malzemeyi es geçecek değillerdi ya... 2015 yapımı “Superfast!” bu kez komedi için direksiyon başına geçmiş...

“Scary Movie” ekibinden Jason Friedberg ve Aaron Seltzer iş başında... Türün öncüllerinden “Spy Hard”ın senaryosuyla türe giriş yapan ikili, 2006 yapımı “Date Movie” ile hem yazıp hem yönetmeye başlamışlardı... "Epic Movie”, “Meet the Spartans”, “Disaster Movie”, “Vampires Suck”, “The Starving Games”, “Best Night Ever” derken kısa sürede sekiz filmi geride bırakmış durumdalar... Gittikçe yavanlaşan ve bel altı esprilerle ayakta kalmaya çalışan bu filmlerin ardından tam da zamanında dalmışlar hızlı ve öfkeli serisine... Oyuncu kadrosunu da alışıldığı üzere tanınmamış oyunculardan kurmuşlar. Dale Pavinski, Alex Ashbaugh, Lili Mirojnick, Andrea Navedo, Daniel Booko, Joseph Julian Soria, Dio Johnson ve Shantel Wislawski başı çekenler... Oyunculuktan öte benzer yüzleri önemsedikleri malum. Pavinski’nin Vin Diesel’in suratsız hali olması en çok dikkat çekeni olurken, Wislawski de bunca tipsizin arasında çölde serap güzelliği gibi...

“Superfast!” konu olarak kendisine ilk filmi temel alıyor... Polisin gizli görevle ekibe katılması ve ele başının yakalanması. İlk adımı da sokak yarışıyla atarak komik girişini de yapıyor. Serinin diğer filmlerinden parçalar serpiştirerek ilerleyen senaryo gayet derli toplu. Mizahını da Paul Walker’ın oynadığı Brian’ın üzerine kurmuşlar. Diğer karakterlerin isim ve sima benzerliklerinin aksine doğru bir seçim yapılmış. Ölümüyle bizi şoke eden oyuncuyla direk dalga geçmek yerine Lucas White adıyla izlediğimiz karakteri saf ve sakar bir salak olarak yaratmışlar ve ekibe girmesiyle yaşananlardan gülmece yaratmayı planlamışlar. Diğer karakterlere de oyuncuların isimlerini vermişler: Vin Serento, Michelle, Jordana ve Rock Johnson... İçlerinde en komiği de, sürekli vücuduna bebek yağı süren ve meme uçları görünen dar t-shirtler giyen Hobbs...

Serinin artık kemikleşen karakterleri üzerinden yapılan esprilerle ilerleyen film elbette bir kötü adam buluyor ve bu sayede ekibine soygun planları yaptırıyor. Bel altı esprilerinden uzak durulması en büyük artısı olurken yaratıcılıktan uzak olsa da en azından sonuna kadar sıkılmadan izlenebiliyor. Abartı ve tekrardan uzak durulmuş. Soygun için kurulacak ekibin seçim kıstasları ve Hobbs’un halleri filmin en parlak anları. En büyük eksisiyse serinin ruhundan uzak oluşu... Fanatiklerin içini eriten o motor sesi başta olmak üzere arabalar üzerinden hiç espri üretmemiş ikili... Arabaları neredeyse yok saymış... Serinin fanatiklerinden bir grubu toplayıp komedisini yapın desek daha iyi fikirler çıkardı kuşkusuz...

Absürt mizahını salaklıklar üzerinden kurarak kolay yoldan güldürmeye çalışan “Superfast!” serinin şöhretinden faydalanmak için girişilmiş tadı tuzu eksik bir fast-food... Bir iki sahne dışında güldürmekten uzak 99 dakika, kötü bir parodi... Serinin fanatikleri içinse tam bir hayal kırıklığı...



Vizyona Giren Filmler : 15 Mayıs

$
0
0
Dördü yerli on filmin vizyona girdiği haftada ağırlık gerilim ve dramda… Merakla beklenen “Mad Max: Fury Road”, yerli gerilim “Azem 2: Cin Garezi” ve animasyon “Tinker Bell ve Canavar Efsanesi” haftanın öne çıkanları… Devam filmi “Siyahlı Kadın 2: Ölüm Meleği”, cesur ve samimi olduğu iddiasını taşıyan “Kırmızı”, toplumsal meselelere değinen “Terkedilmiş”, “Soma 301” ile roman uyarlamaları “Aşk Uğruna” ve “Çılgın Kalabalıktan Uzak”da diğer seçenekler… Doksanlar gençliğine adanmış “Eden” ise haftanın en özel filmi olarak kaçırılmaması gerekeni…


Mad Max: Fury Road
Yönetmen: George Miller
Oyuncular: Tom Hardy, Charlize Theron, Nicholas Hoult, Hugh Keays Byrne
Konu: Çalkantılı geçmişi Mad Max’i hayatta kalmak için en iyi yolun yalnız olmak gerektiğine inandırmıştır. Yine de, Furiosa adlı liderlerinin peşinde çorak topraklardaki savaş ortamından, sürekli kaçarak hayatta kalmaya çalışan bir grubun arasına sürüklenir. Yaşadıkları ortamı zalimce yöneten Immortan Joe’dan kaçmaktadırlar. Joe ise kendisinden çalınan ve yeri doldurulamayacak derecede önemli kaybının peşindedir.
Post apokaliptik aksiyonun temel taşlarından biri tüm cümbüşüyle leziz bir seyirlik olarak beklentilerinde üzerinde… Miller efektler yerine gerçeği tercih etmiş ve ortaya deli işi bir aksiyon çıkmış…


Azem 2: Cin Garezi
Yönetmen: Erdinç Kazımoğlu
Oyuncular: Murat Bülent Atacan, Ceren Gündoğdu, İzzet Lüleci, Eda Göksun
Konu: Azem serisinin ilk filmi, Düzce’de olaylara konu olan gerçek mekânlarda çekimlerini tamamlayarak Türkiye’de bir ilki gerçekleştirmişti. Serinin 2. filmi olan Azem 2: Cin Garezi, geleneğini bozmuyor ve gerçek hikâyelerin izini sürmeye devam ediyor. Azem bu sefer Sakarya’da, yine olayların yaşandığı köyde, yine olayların yaşandığı evde. Bir baba ve kızın korkutucu, tüyler ürperten hikâyesine tanık olacaksınız.


Tinker Bell ve Canavar Efsanesi / Tinker Bell and the Legend of the Never Beast
Yönetmen: Steve Loter
Konu: Kimseyi dış görünüşüne göre yargılamamak gerektiğine inanan hayvan perisi Fawn, kocaman ve gizemli bir canavarla arkadaş olur. Tink ve arkadaşları bu misafirin Periler Adası’na katılmasına şüpheyle yaklaşırken, izci periler canavarı yakalamaya giderler. Fawn, canavarı kurtarmak amacıyla kızları harekete geçirmek için duygularına güvenmek zorundadır.


Siyahlı Kadın 2: Ölüm Meleği / The Woman in Black 2: Angel of Death
Yönetmen: Tom Harper
Oyuncular: Phoebe Fox, Jeremy Irvine, Helen McCrory, Adrian Rawlins
Konu: Arthur Kipps’in gitmesinin üzerinden 40 yıl geçmiştir. Serinin bu filmi, tuhaf olduğu kadar güvenli de gözüken Eel Marsh evindeki bir grup insanın hikâyesini anlatıyor. Eve, himayesi altındaki çocukların birbiri ardına kaybolmasıyla, evin aslında göründüğü gibi bir yer olmadığını anlamaya başlar. Ev yaşamlarını tehdit etmeye başlayınca, Eve bir pilotu neler olduğunu araştırması için işe alır.
Sıradan bir filmin devamı niye çekilir anlamak mümkün değil ama tarihi fonu kullanarak türün gerektirdiği her şeyi sıralayan yaratıcılık yoksunu kötü bir devam filmi… Vizyona girmeden direk dvd’si çıksaymış daha iyiymiş…


Kırmızı
Yönetmen: Yücel Müştekin
Oyuncular: Cemal Hünal, Leyla Göksun, Selim Bayraktar, Adeliye Yurasli
Konu: Umut, dayısının ona hediye ettiği hayallerinin peşinden gitmektedir. Yazdığı film senaryosunu bitirmek hayatının bütün amacı olmuştur. Ancak yaşadığı koşullar bir türlü buna izin vermez. Umut’un yakın arkadaşı Gökhan, hayallerini gerçekleştirmesi için arkadaşına yardımcı olacaktır. Umut, Beyoğlu’ndaki eve taşındıktan sonra çekmek istediği filme odaklanmaya çalışır. Ancak işler bekledikleri gibi gitmez. Yaşanan tuhaf olaylar gün geçtikçe Umut’un kafasını kurcalamaya devam eder. Umut’un, sevgilisi Aslı ve arkadaşlarıyla eğlendiği gece ayyuka çıkan enteresan olaylar hepsinin hayatını alt üst edecektir. Tam bu sahnede sinemaseverlerin hayal gücünü zorlayacak anlar başlar.


Terkedilmiş
Yönetmen: Korhan Uğur
Oyuncular: Levent Ülgen, Hakan Vanlı, Neriman Uğur, Kyamran Agabalaev
Konu: Herkesin kendi hayatından kesitler bulacağı, terkedilmişlik hissiyatını ön plana çıkaran bir film. Suriyeli göçmen bir ailenin organ mafyası ile yaşadığı dramı anlatan film, 9 kişinin hayatlarının kesiştiği yasa dışı bir operasyonu konu alıyor. Herhangi bir fon desteği almadan tamamen yapımcıların kendi olanakları, oyuncu ve ekip desteğiyle gerçekleştirilen filmin çekimleri, 13 gün gibi bir sürede tamamlandı.


Çılgın Kalabalıktan Uzak / Far From The Madding Crowd
Yönetmen: Thomas Vinterberg
Oyuncular: Carey Mulligan, Matthias Schoenaerts, Michael Sheen, Tom Sturridge
Konu: Film, özgür ve cesur bir genç kadın olan Bathseba’nın, amcasından miras kalan çiftlikteki hikâyesini anlatıyor. Bathseba, üç farklı erkek tarafından arzulanmaktadır: Başına buyrukluğundan etkilenen çiftçi Gabriel Oak, yakışıklı çavuş Frank Troy ve zengin bir bekâr olan William Boldwood. Film, Bathsheba’nın özgürlüğünü sürdürmeye çalışarak yaptığı seçimleri, tutkuları ve aşkı keşfedişini hikâye ediyor.
Thomas Hardy’nin başyapıtından bu kadar kötü bir film yarattıkları için emeği geçenleri ayakta alkışlamak lazım… Kötü uyarlamalar listesine yazalım…


Aşk Uğruna / Suite Française
Yönetmen: Saul Dibb
Oyuncular: Michelle Williams, Kristin Scott Thomas, Matthias Schoenaerts, Margot Robbie
Konu: 2. Dünya Savaşı sırasında Fransa Nazi işgali altındayken genç ve güzel Lucile, kayınvalidesinin baskısından boğulmuş, savaştaki eşinden haber beklemektedir. Bir grup Alman askeri evleri işgal ederek yerleşmeye başlayınca iki kadın Teğmen Bruno’yu ağırlamak zorunda kalır. Lucile başta bu yakışıklı ve kibar Alman subayına kayıtsız kalmaya çalışsa da aralarındaki çekime engel olamaz.
Yayımlanma macerası nedeniyle eksik kalmış romanı uyarlarken bu gedikleri kapatamayınca çok iyi film olma fırsatını tepmiş ama yine de özgün ve vasatı aşmış… Haftanın iyilerinden…


Eden
Yönetmen: Mia Hansen Love
Oyuncular: Felix de Givry, Pauline Etienne, Vincent Macaigne, Hugo Conzelmann
Konu: Eden, 1990’ların başında Paris’te DJ’lik yapan bir gencin yükseliş ve düşüş hikayesini ekranlara getiriyor. Yönetmen bizleri, Daft Punk’ın da prodüktörlüğünü yapan Fransız DJ Paul’ün hayatını merkeze alarak Fransa’da elektronik müziğin son yirmi yılını anlattığı bir yolculuğa çıkarıyor. Greta Gerwig ve Paul Etienne’in performanslarıyla dikkat çeken film, hata yapmanın ve düşerken başkalarında yakalanabilen umudun parıltılarıyla dolu.
Yakın tarihin filmini yapmak gibi zor bir işin altından kalkan film doksanlar gençliğine adanmış muhteşem bir evladiyelik…


Soma 301
Yönetmen: Faik Ahmet Akıncı
Oyuncular: Turan Ustabaş, Metin Yüksel, Burcu Küçük, Hümeyra Şare
Konu: Soma 301 filmi, geçtiğimiz yıl bu dönemde yaşadığımız ve hepimizi derinden sarsan Soma Maden Faciası'nı merkezine alarak, yaşanan dehşet ve sonrasınadaki trajediyi güçlü bir biçimde anlatmayı amaçlıyor.


Katalan Yazarın Büyük Yankı Uyandıran Romanı Türkçe’de

$
0
0
Dünyaca tanınmış Katalan kadın yazar Maria Barbal’ın ilk romanı “Gölgeli Şarkı” ülkemizde ilk kez okuyucu ile buluşuyor. Amazon, Goodreads ve Googlebooks’ta okurların tam not verdiği roman Soyka Yayınları etiketiyle raflarda…

Roman, novella ve tiyatro oyunları Almanya, Avusturya, Portekiz ve Fransa gibi ülkelerde yayınlanarak dünyada nitelikli edebiyat eserleri seçen okuyucu ile buluşan Katalan kadın yazar Maria Barbal’ın ilk eseri “Pedra de tartera” (heyelanda bir çakıltaşı) “Gölgeli Şarkı” adı ve titiz bir Türkçe çeviri ile ülkemizde.

Yazarların bir yandan yaşadıkları coğrafyadan beslenerek öte yandan evrensel değerlere sahip eserler vererek değerli olduğunu ifade edersek Barbal’ın yaşam öyküsünün önemi ortaya çıkıyor. Katalanların Pallars Jussa adını verdikleri bölgede; Tremp’te doğan Barbal (bu nedenle Trempli diye de çağrılmaktadır) Barselona’da yaşamını sürdürmüştür. Novellasında Barbal, yaşam öyküsünün varsıllığından da yola çıkarak kır ve köy yaşamına dair gözlemleriyle bir çocuğun kadına dönüşen yoksullukla iç içe yaşamını kısa ve çarpıcı tümcelerle bize aktarıyor. Baskıcı dönemlerin en hoyrat, zalim ve denetimsiz uygulamalarının yaşandığı anları, kendine özgü yapısıyla, içten ve dramatik bir dille okuyucusuna aktarmayı başarıyor. Köyde ya da kentte, nerede yaşanırsa yaşansın insanın içine işleyen öyküler vardır. Gölgeli Şarkı, koşulsuz, zorlamasız içimizden birinin öyküsüne dönüşüyor.

Barbal; “yazıyorum çünkü yazmak başka birinin derisinden içeri nüfuz etmek gibidir,” diyor. “Gölgeli Şarkı” da tıpkı yazarın söylediği gibi en sonunda derimizden içeri dalarak, bizi ele geçiriveriyor. Günümüz koşuşturmasının, yeni dünya düzeni dayatmalarının arasından susuzluğumuz giderecek bir vaha gibi bizi karşılıyor. Dünyaca tanınan ve beğenilen çok güçlü bir kalemle sizleri buluşturmanın onurunu yaşıyoruz.  Maria Barbal’ı bir yere not edin.

Bu arada iki cümle de yayıncısı için edelim… Soyka Yayınları, Odem Yayınları’nın markası olarak henüz çok yeni… “Yayıncılık toplumsal bir sorumluluğu yerine getirmektir.” mottosuyla ilk kitaplarını Nisan ayında yayımlamışlar. Peter Venison’un kaynak kitap olarak nitelenen “Otelciler İçin 100 İpucu” dünyada best seller da olmuş.

Yayıncılığı ticari bir iş olmaktan öte toplumsal sorumluluğun bir parçası diye niteleyen Odem Yayıncılık Limited Şirketi, okura tüketici diye yaklaşmıyor, okumanın erdem olduğuna inanıyor. Yazara, çevirmene, editöre emeğinden dolayı saygı duyuyor. Hevesle hazırlanılıp iletilen yapıtların sahiplerine yüksekten bakmıyor, yanıtlıyor, ağırlıyor ama eleştiriyor da. “Bizim için yayınlanamayacak kitap, okuyucunun önüne çıkarmaktan sıkıntı duyacağımız acemilikte olandır. Yazımdan, okuyucuya ulaşana kadar her merhaledeki insan emeğine saygılıyız. Her konuda çok nadir kitaplarla geliyoruz. Aranabilecek, ulaşılabilir, yakın…” diyorlar… 

Yakında basacakları iki kitabı da açıklamışlar. Latin Amerika ve Avrupa edebiyatının en önemli yazarlarından biri olarak gösterilen ve ödüllere boğulan yazarı Andres Neuman’ın son romanı “Talking to Ourselves”i okurla buluşturacaklar. Üç yıl önce Cervantes Enstitüsü'nde Arjantin Günleri kapsamında ülkemize de gelen yazar ilk defa dilimize çevrilmiş olacak. Hakkında yapılan yorumlara bakılırsa şimdiden listemize ekleyeceğiz…

Romen oyun yazarı, gazeteci ve romancı Mihail Sebastian’ın “Kaza” adlı romanı da çıkıyormuş. 1940’da yayımlanan “Accidentul” da ilk kez okurlar buluşuyor. Zamanının ruhunu yansıtan ve Romanya üzerine yazılmış kusursuz bir örnek olarak nitelenen romanı da merakla bekliyoruz… 

Eser Adı: Gölgeli Şarkı
Orijinal Adı: Pedra de tartera
Yazar: Maria Barbal
Çeviri: Pınar Savaş
Orijinal Dili: Katalanca
Yayın Yönetmeni: Doğan Erdem
Editör: Fatih Balkış
Sayfa Tasarımı: Burhan Maden
Kapak Tasarımı: Melis Rozental
Kitabın Türü: Roman
Baskı: Nisan 2015 / 1. Basım
Sayfa Sayısı: 92
Etiket Fiyatı: 11 TL


Boy : Bir Kurban, Bir Kefaret

$
0
0
Ölümle başa çıkmak zordur... Yakınlarınızdan biri öldüğünde daha da zordur... Hele bir de uzun bekleyişler sonunda kavuştuğunuz çocuğunuz öldüğünde içinizde kıyametler kopar. Evlatlık aldığınız çocuğun ölümü polisin araştırmasında intihar olarak sonuçlanıyorsa bu kıyamet daha da artar, her şey değişir ve nefes almak tam bir yük olur... Wystke Versteeg’in romanı “Boy”, bu yükü taşımaya çalışan bir annenin hikayesini anlatıyor.

1983 doğumlu Hollandalı yazar Versteeg siyaset bilimi, sosyal coğrafya ve drama okumuş ve halen Twente Üniversitesi'nde bilim iletişimi hakkında doktorasını yapıyor. 2012 yılında büyük övgüyle karşılanan ilk romanı De Wezenlozen (Unutkanlar) ile edebiyat dünyasına giriş yapmış. 2013 yılında ise ikinci romanı “Boy” gelmiş. Serge Heedrik Ödülü ve Kwakoe Edebiyat Ödülü'nü kazanmış olan Versteeg, uluslararası gazete ve dergilerde makaleler, öyküler, şiirler ve oyunlar yazarak devam ediyor. Yazarın Türk okurlara tanışmasını sağlayan Kahve Yayınları, 2011’de Ankara'da, iki kadın girişimci tarafından kurulmuş. Sekizinci kitapları olarak Ocak ayında yayınlanmış “Boy”... Hedefleri “Türkçe'ye mümkün olduğunca farklı ülkelerden, kültürlerden kitap kazandırmak.” diyor ve bu doğrultuda devam ediyorlar.

Evlatlık alınan bir çocuğun beklenmedik ölümüyle yüzleşmek ve bu ölümün intihar olma ihtimaliyle yüzleşmenin romanı Boy... Üç bölümden oluşan roman, dizi ve filmlerde görüp o hayran olduğumuz kuzey ülkeleri atmosferine sahip. Çok yalın ve net ve hayranlık uyandıracak derecede derin. Tam bir kadın romanı... Herhangi bir erkek yazarın böyle bir romanı yazabileceğini hiç zannetmiyorum. Ana karakterinin bağrından kopan cümlelerle etkileyici bir anlatı. 

“Benim yumurtalık sıvım Mark’ın sperm hücrelerini öldürüyormuş, bedenim onun bana verdiğini yok ediyormuş.” diyen psikiyatrist bir kadın. Doğacak olanı öldüren, katil rahim sahibi olduğunu belirten kadının ve doğduğu ülkeden alınıp farklı bir kültürün içinde büyümeye çalışan bir çocuk Boy... 14 yaşında ölen Boy, pek arkadaşı olmayan uyum sağlamasına izin verilmeyenlerden biri...  Önce kayıp olduğu düşünülmüş ama sonra cesedi bulunmuş ve polis olayı kısa sürede kapatmış. Hiç bir annenin böyle bir belirsizlikle yaşaması mümkün değil elbette. Önce son durumu anlatan Versteeg ilk bölümü annenin ölümle yüzleşmesine ayırmış. 

“Ölüler ne olursa olsun, yüzeye çıkarlar ve belki de bu yüzden onlar için mezar taşları dikeriz; parlak, ağır mermerden mezar taşları, bir daha açılmaması gereken kapılar. Tüm o ritüeller boşuna değil. Nasıl da süsleriz onları ölmeden önceki hallerine benzemeleri için; yanaklarına allık süreriz, en güzel giysilerini giydiririz. Kartlar yazarız elle ve herkese yollarız ölüm haberini vermek için. Tabut toprağa sarkıtılırken veya gözden kaybolurken, bizi seven herkesin yanımızda durmasını, yanımızda olmasını isteriz vedalaşırken. Ölen kişi için ne kadar uzakta ve ileri yaşta olursa olsun, bizler hep kendimizi ve çok geçmeden kendimizin de bu dünyadan ayrılacağını görürüz ve bu yüzden aşırı sesli güler, önceden kek ve kahve siparişi veririz. Yiyorsak, yaşıyoruz demektir çünkü. Fakat ölen kişi bir çocuksa, kimse bir şey yemek istemez; cenaze konukları törenden hemen sonra uzaklaşırlar; çocuk ne güzel, ne huzurlu yatıyor demez kimse.”

Çok iyi kurgusuyla karı kocanın hikayesini ve evlat alma macerasını da anlatarak başlıyor roman. Boy’un bir kurban olabileceği, sistemin erittiği yüzlerce çocuktan biri olup olmadığını düşündürerek ilerliyor. Çok fazla soru uyandırmıyor okurunun içinde ve çok büyük beklentilere de sokmuyor. Kendinizi romanın içinde bulduğunuzda pek bir şansınız da yok zaten. Sonuna kadar nefes aldırmadan okuruyla birlikte finaline yürüyen bir roman... 

Karakterlerini derinlemesine işleyen Versteeg, ikinci bölümde kahramanını bir kefaret yolculuğuna çıkararak Boy’u başka birinden daha tanıyarak hikayeyi tamamlamamızı sağlıyor. Daha fazlasını açık etmeden belirteyim, ikinci bölümle birlikte iyice coşuyor roman. Sistemin dışına çıkan ve kendi öykülerini yaratmış insanların arasına dalarak mutluluk ve sevgiyi irdeliyor. 

-Sağlıklı denen şey, bir insanın işlevini mümkün kılan şeydir.
-Bu kadar mı? Yani işlevden başka bir şey yok mu; biz makine miyiz?
-Daha ne olabilir?
-Bilmem, kendini gerçekleştirme. Mutluluk.
-Bunlar boş kavramlar, marketing; dergiler bu tür şeylerle dolu.

Yalın dili ve çok gerçekçi anlatımıyla ustaca yazılmış derinlikli bir roman “Boy”, çok da sürükleyici... Çocuğunun ölümüyle yüzleşmek zorunda kalan kadından çok etkileyici bir ağıt... Bu yıl okuduğum en iyi romanlardan biri...  

BOY / Wytske Versteeg
Çeviri : Erhan Gürer
Kahve Yayınları
Roman / Ocak 2015
192 Sayfa  
14.00 TL


Türk Silahlı Kuvvetleri’nde Cemaat Yapılanması : İmamların Öcü

$
0
0
Kırmızı Kedi’nin gündemi belirleyen araştırma kitapları hız kesmiyor. “İn”, “Kayıp Sicil” “ve “Mahrem”le yılın en çok konuşulan kitapları serisine bu ay da “İmamların Öcü” ekleniyor. Gazeteci Yavuz Selim Demirağ’ın Türk Silahlı Kuvvetleri içindeki Cemaat yapılanmasını, dünü ve bugünüyle gözler önüne serdiği kitap hafta sonunda raflarda…

Gazeteci-yazar Yavuz Selim Demirağ, bugüne dek girilmemiş bir alanda cesur adımlar atıyor. İmamların Öcü, Türk Silahlı Kuvvetleri içindeki Cemaat yapılanmasını, dünü ve bugünüyle gözler önüne seriyor. Uzun süre iktidarın nimetlerinden faydalanan “Paralel Yapı”nın polis, yargı, medya, bankacılık ve eğitimle ilgili çalışmaları giderek aydınlanırken, Demirağ hâlâ karanlıkta kalan bir noktaya ışık tutuyor. “Peki ya TSK?” diyen yazar, milli güvenlik meselesi haline gelen büyük tehlikeye dikkat çekiyor.

İmamların Öcü, Harp Okulları’ndaki örgütlenmeden Balyoz kumpasına, Atatürkçü-vatansever subay ve öğrencilerin tasfiyesinden şaşırtıcı ifade tutanaklarına, Casusluk davasından TSK’daki Cemaat soruşturmasına dek, adı konmamış bir savaşın tarihini yazıyor.

Yavuz Selim Demirağ’dan, “TSK içindeki ‘paraleller’ nasıl tespit edilecek?” sorusunu gündeme getiren ve şaşırtıcı yanıtlar veren bir kitap.

Dizisi : Araştırma / İnceleme
Yazan : Yavuz Selim Demirağ
Sayfa : 260
Fiyatı : 20 TL


Project Almanac : Dünyanın Sonu Gelmeden

$
0
0
Fiziksel olarak mümkün gözüktüğüne dair bolca teori üretilen ama hiçbir zaman uygulanacak hale gelmeyen “zamanda yolculuk” üzerine üretilen kurmacalara olan ilgi artarak sürüyor. Yolculuğu mümkün kılacak biri henüz çıkmamış olsa da, teknoloji ilerledikçe film ve dizilerde artık bir iki efekt sayesinde gerçekleştirmek çok kolay. Paradoksları ve kurallarıyla her tür filme malzeme olan kavram bu kez gençlik filmi olarak karşımızda... 2014 yapımı “Project Almanac”, bir grup lise öğrencisini ellerinde kamera ile zamanda yolculuk macerasına çıkarıyor.

MTV’nin de yapımcılarından biri olduğu filmde kısa metrajlardan gelme üçlü iş başında... Jason Pagan ve Andrew Deutschman ilk senaryolarını kotarmış, Dean Israelite de ilk uzun metrajı için yönetmen koltuğunda... Bu yıla dört film sığdıran Jonny Weston, kısa ömürlü dizi “The Messengers”ın Erin’i Sofia Black-D'Elia, “The Secret Life of the American Teenager”ın Henry’si Allen Evangelista, dokuz yaşında keşfedilip setlerde büyüyen Sam Lerner ve “The Goldbergs”in ilk sezonunda dikkat çeken Virginia Gardner da oyuncu kadrosunun başını çekenler... Yakın zamanda adlarını daha sık duyacağımız beşliden özellikle Gardner henüz 20 yaşında ve şimdiden arzu nesnesi sarışın olarak dikkat çeken bir kitlesi de mevcut. 

Buluntu film öğelerini kullanan “Project Almanac”da kamera sürekli kayıtta... MIT’e burslu olarak kabul edilmek için proje geliştirmeye çalışan David Ruskin ile tanışıyoruz... Arkadaşları Quinn ve Adam yardım ederken kardeşi Christina da kamera ile projenin günlüğünü kaydediyor. Merakla beklenen cevabın gelişiyle bursun sadece küçük bir bölümünü alabilen zeki çocuk David, şansını tekrar denemek için babasının eşyalarını kurcalarken bulduğu kamera ile her şey değişiyor... Yarım kalmış bir projeyi tamamlama amacıyla indikleri bodrumda önemli bir keşif yapıyor... Kolları sıvayan dörtlünün zaman makinası deneylerine eklenen Jessie ile ekip tamamlanıyor ve macera başlıyor...

Pagan ve Deutschman olabildiğince tanıdık bir senaryo ile yola çıkmış. Israelite de aynı mantıkla aktarmış peliküle... 2012 yapımı “Chronicle”dan ödünç alınmış gibi her şey. Farklı bir versiyonu gibi ama onun kadar yaratıcı değil elbette. Zamanda yolculuk filmleriyle ezberlediğimiz her şeyden beslenen film seyircisini eğlendirmek için fazla düşündürtmek istemiyor ve beklenen ne varsa işliyor. Tempoyu iyi ayarlayarak zamanı eriterek eğlendiriyorlar ama bu da fazla sürmüyor. Formül basit aslında... Beşlimiz ilk yarıda keşfinin tadını çıkarıp sefasını sürmeli, ikinci yarıda her şeyin sandıkları kadar basit olmadığını anlayacakları bir sorun çıkmalı... Kilit olay konusunda çok kötü tercihler yaparak dağılıyor ve tüm albenisini kaybediyor “Project Almanac”... Mantıksız bir sebeple aceleci davranarak finale yürümeye çalışan filmin sorunları da peş peşe geliyor... Karakterdeki değişimlerin tam o anda çıkmış gibi görünmesini sağlayan bu hazırlıksız yakalanma hali de filmi bambaşka bir noktaya getiriyor. Eğlenceli bilim kurgu olarak ilerlerken gerilime meyletme tercihi başarısızlığın yanında temponun düşmesini de beraberinde getirmiş. Bu önemli keşfin avantajları olduğu kadar dezavantajlarının olduğunu işlemeyi de neredeyse kulak çekmeye dönüştürerek yapılan finalle hiç olmazsa ağlatalım denilse de iş işten geçmiş bir kere... 

Beşlinin lollapalooza’da eğlendiği sırada duvarda yazılanlar üzerinden yakaladıkları fırsatları “dünyanın sonuna gelmeden...” diye başlayan cümlelerle örneklediği anlar aynı zamanda filmin de kilit noktası... Filmin sonuna gelmeden dönülüp tekrar denenmesi gereken yer olduğu için de o kadar sırıtıyor ki ortadan ikiye bölüyor... 

Gençleri zamanda yolculuğa çıkaran “Project Almanac” öncüllerinden ödünç aldıklarıyla başladığı eğlenceli partiyi yanlış seçimleriyle beceriksizce kabusa çevirerek heba olan bir 106 dakika sunuyor izleyicisine... Zamanda yolculuğa çıkıp harcananı geri kazanma isteği uyandırıyor... Hafif eğlencelik olarak tüketilecekse beklentilerin düşük tutulmasında fayda var... 


Trendeki Kız : Akşamdan Kalma Tanık

$
0
0
Ne kadar yalnız olursanız olun dünyadan soyutlanmak sizin elinizde olan bir şey değil… Sıklıkla kullandığınız güzergah, sürekli alışveriş yaptığınız dükkanlar ve takıldığınız mekanlarda az cümle de kursanız birinin sizi görmesi sadece o kadarla kalmaz… Yüz aşinalığı ile başlayan bu dikkatli bakışlarla hep denk geldiğiniz insanlarla örüldüyseniz birileri sizi izliyor ve kendince öyküde rol veriyordur. Ne de olsa başkalarının hayatını izlemenin karşı konulmaz bir yanı vardır… Her zaman tek taraflı öyküyle sınırlı kalmaz bu durum. Bazen çift taraflı olur bazen de öyküye kendi rolünüzü almak üzere dahil olursunuz… Paula Hawkins’in romanı “The Girl on the Train”, izlediği insanların yaşamına dahil olduğu bir polisiye… 

13 Ocak 2015’de yayımlanan ve kısa sürede bir milyonluk satış rakamıyla dünyaca tanınan polisiye haline gelen roman birçok dile de çevrildi. Uzun soluklu çoksatar olarak da yıla damgasını vurmaya devam ediyor. Doğal olarak bizde de raflara çıktı. Aslıhan Kuzucan’ın çevirisiyle “Trendeki Kız” adını alarak şubat ayında İthaki Yayınları etiketiyle çıkan roman bizde de aynı ilgiyi gördü ve tekrar baskılarla devam ediyor. Benim okuduğum Nisan’da yapılan dördüncü baskı, varın gerisini siz düşünün. Dünyadaki yankılarının sonucunda kaçınılmaz olarak filme de dönüşüyor… Dreamworks stüdyoları Mart sonunda filmin haklarını alarak Marc Platt’ın prodüktörlüğünde çalışmalara başladı.
Başta Tess Gerritsen olmak üzere türün önemli yazarlarının övgülere boğduğu roman “Hitchcockian thriller” olarak etiketlenmiş durumda. Bir ilk roman… Zimbabwe’de doğup büyüyen, 1989’da yerleştiği Londra’da yaşayan yazar, on beş yıl boyunca gazeteci olarak çalışmış ve kurgu edebiyatına ilk adımını psikolojik gerilimle atmış. Çok iddialı sözlerle pazarlanan romanın yarattığı albeni çok beklenti yaratıyor.

Her gün kullandığı trenle eski evinin olduğu bölgedeki bir çifti izleyerek onlar hakkında hayal kuran Rachel ile tanışıyoruz… Alkolik, beceriksiz, yalancı ve huysuz bir kadın… Sevmemizi sağlayacak bir özelliği yok. Hawkins’in olabildiğince ete kemiğe büründürdüğü ve akılda kalan karakteri, izlediği çiftin başına gelenlerden haberdar olunca devreye girmesiyle olaylar başlıyor. Tam da onun hayranlık duyacağı bir kadın, Megan ölü bulunmuş ve araştırma başlamış. Eşi Scott’tan şüpheleniliyor… Olay gecesini hayal meyal hatırlayan Rachel, yardımcı olmaya çalışırken diğer yandan hayatı da daha kötüye gidiyor… Eski eşi Tom’u düzenli olarak rahatsız ediyor… Yeni eş Anna da bebeğiyle mutlu evlilik tablosunun bozulmasından şikayetçi… Tüm bu olay örgüsünün içinde hep birlikte katilin peşine düşüyoruz. 

Öyküsünü anlatmak için üç anlatıcı kullanıyor Hawkins… Rachel, Megan ve Anna… Ortak noktalarını açık etmeyeyim ama iyi seçimler. Bir günümüzden, bir geçmişten anlatarak yarattığı kurguyu akıcı bir dille çabucak okunur hale getirmiş. Merakla çevrilen sayfalarla 359 sayfa olmasına rağmen bir oturuşta bitirilecek bir roman yaratmış. İlk roman için fazlasıyla iyi bir karakter yaratımı var ama olay örgüsünün ilerleyişi ve çözümlenmesi konusunda tipik çok satar öğeleri devreye girmiş. “Dikkatli okurun bile çözemeyeceği şaşırtıcılık” vaadi fazla iddialı olmuş. “Hitchcockian thriller” denmesineyse gülüp geçelim… Kolayca anlaşılır ve beklenen bir final yapıyor “Trendeki Kız”… 

Şimdilik yılın en çok satan polisiyesi olan “Trendeki Kız”, karakterlerini derinleştirerek ilerleyen ve basit bir çözümlemeyle finaline akıcı bir şekilde ilerleyen tipik bir çok satar… Yaz tatilinde tüketecek kitap arayanlar için biçilmiş kaftan… Daha fazlasını beklemek hata olur…


Vizyona Giren Filmler : 22 Mayıs

$
0
0
Beşi yerli on bir filmin vizyona girdiği haftada ağırlık yine komedi ve korkuda... Merakla beklediğimiz “Yarının Dünyası”, sosyal medya fenomenleri ile dikkat çeken yerli komedi “Sihirbazlık Okulunda Bir Türk” ve paranormal gerilim “Helak: Kayıp Köy” ve yeniden çevrim “Kötü Ruh” haftanın öne çıkanları... Liam Neeson’lı aksiyon “Gece Takibi”, okulu mesken tutan komedi “Zilin Sesi”, Simon Helberg'in romantik komedisi “Aşk Vizesi”, İtalyan suç draması “Sibirya Mafyası” ve Ryan Gosling’in yönetmenlik denemesi “Kayıp Nehir” de diğer seçenekler... Muhalif ses “OHA: Oflu Hoca'yı Aramak” ve Ahmet Uluçay’ı anlatan belgesel “Tepecik Hayal Okulu” ise haftanın en özel ve izlenmesi gereken filmleri...


Yarının Dünyası / Tomorrowland
Yönetmen: Brad Bird
Oyuncular: George Clooney, Hugh Laurie, Britt Robertson, Raffey Cassidy
Konu: Hayal kırıklıklarından yorgun düşmüş, bir zamanların dahi çocuğu Frank Walker ile bilime meraklı Casey Newton, Yarının Dünyası olarak bilinen, zamanda ve uzayda esrarengiz bir şekilde var olan yerin sırlarını ortaya çıkarmak üzere bir yolculuğa çıkarlar. 


Sihirbazlık Okulunda Bir Türk
Yönetmen: Erdi Dikmen
Oyuncular: Barbaros Dikmen, Selen Seyven, Abdullah Enes Atiş, Levent Aykul
Konu: Mehmet, Üniversite sınavında başarı sağlayamayacağını anlayınca ailesinin tepkisinden çekindiği için uyduracağı yalanları düşünmeye başlamıştır. Sınav sonuçlarının açıklanmasına kısa bir süre kala bir gece Spellcraft Sihirbazlık ve Büyücülük Okulu’ndan gelen mektupla hayatı değişir. Anne ve babasının büyücülük okuluna göstereceği tepkiden çekindiği için onlara yurt dışında okul kazandığını söyler.


Helak: Kayıp Köy
Yönetmen: Özgür Bakar
Oyuncular: Soydan Soydaş, Tuğçe Aksum, Ömer Güney, Poyraz Yılmaz, Alpay Aksum
Konu: Özkan ailesi, bir suç olayına karışır ve başlarını bu belâdan kurtarmak için bir köye kaçarlar. Köyde güvende olduklarını sanıp saklanırken, burada yaşanan bir takım paranormal olaylar hepsinin korkulu rüyası haline gelir. Köyden çıkmaya çalıştıkça, köy derinleşen bir labirente dönüşecektir.
Aynı kaynaktan beslene beslene türün tüm albenisini kaybettiren yerli gerilimler için artık ayaklarımız geri geri gidiyor... Biraz yaratıcı bir örnek görsek vasat bile olsa sevinecek hale geldik ama nafile... Biri iyi film dese bile inanmıyoruz artık... Tek kıstasımız fragman olduğuna göre, “kayıp köy”ü izleyip helak olmaya gerek yok derim...


Poltergeist: Kötü Ruh / Poltergeist
Yönetmen: Gil Kenan
Oyuncular: Sam Rockwell, Rosemarie DeWitt, Jared Harris, Nicholas Braun
Konu: Poltergeist: Kötü Ruh, banliyöde oturan Bowen ailesini ve evlerinin ruhlar tarafından ele geçirilmesini konu alıyor. Korku verici ruhlar ailenin küçük kızını kaçırır ve kızlarının sonsuza kadar kaybolmaması için ailenin tüm bireylerinin biraraya gelmesi gerekmektedir. Bildiğimiz aile yapısına sahip bir aile olan Bowen ailesi, dünya dışı, korkutucu bir tuzağın içerisine düşmüştür.
1982 yapımı film tazeliğini halen koruyorken yeniden çevirmek çok gereksiz bir girişim... Daha iyi efektlerle sadece sürüm güncellemesi olmuş... Bir 30 yıl sonra yeniden çevrilir ve bakarsınız yedi boyutlu olur...


Gece Takibi / Run All Night
Yönetmen: Jaume Collet Serra
Oyuncular: Liam Neeson, Joel Kinnaman, Vincent D’Onofrio, Ed Harris
Konu: Uzun süre mafya babası Shawn Maguire’ın en iyi arkadaşı olan tetikçi Jimmy, bir polis memuru tarafından esir alınmıştır. Jimmy, kendisinden uzun zaman önce uzaklaşmış oğlu hedef haline geldiğinde, suç dünyasındaki ailesi ve kendisini terk etmiş gerçek ailesi arasında bir seçim yapmak zorunda kalır. Jimmy’nin geçmiş hatalarının tek kefareti oğlunun hayatını bir silahın ucundan korumak olacaktır.
Bilinen bir konu ile her bakımdan vasatlarda seyreden filmin salonlar yerine ev sinemasında karşımıza çıkması daha doğru olurdu... Bitmek bilmeyen 114 dakikaya üç dört kez mola vermeden katlanmak neredeyse imkansız...


Zilin Sesi
Yönetmen: Levent Demirkale
Oyuncular: Kutsi, Wilma Elles, Kemal Kuruçay, Ayhan Kavas, Esin Gündoğdu,
Konu: Futbolcu olma hayali kuran kardeşiyle beraber İstanbul’a taşınan Tarkan’ın bir türlü şansı dönmez. Fizik öğretmeni olarak iş bulamaz ama sonunda müzik öğretmeni olarak iş bulmayı başarır. Aynı okulda İngilizce öğretmeni olan Süreyya ile tanışması hayatında başka maceralar yaşamasına yol açar.


OHA: Oflu Hocayı Aramak
Yönetmen: Levent Soyarslan
Oyuncular: Yaşar Kalyoncu, Adem Yılmaz, Ergun Karamik, Taies Farzan
Konu: Karadenizli işadamı Ali Baltaoglu, Doğu Karadeniz’i dağ turizmine açacak mega bir inşaat projesine girişmek üzeredir. Kaçkar Dağları milli parkına bu proje kapsamında dağ otelleri, yayla tesisleri, kır siteleri inşaa edilecektir. Projenin önünü açacak gerekli kanunlar çıkarılma sürecindeyken, Ali Bey tanıtım ve reklam faaliyetlerine katkıda bulunabileceği düşüncesiyle Karadeniz’in şehir efsanelerini araştıran bir belgesel filme sponsor olur.
Bunca komedi filminin arasında nihayet yaratıcı bir hicive kavuşmanın sevinci eksiklerini görmezden gelmemizi sağlıyor... İyi bir “mockumentary” ve en güzeli de daha gür çıkması gereken muhalif bir ses... Bu sesi özlemişiz...


Aşk Vizesi / We’ll Never Have Paris
Yönetmenler: Simon Helberg ile Jocelyn Towne
Oyuncular: Simon Helberg, Melanie Lynskey, Zachary Quinto, Geoffrey Cantor
Konu: Quinn, liseden beri beraber olduğu Devon ile evlenmeyi planlamaktadır. Her şey yolunda giderken Kelsey’in kendisine aşık olduğunu itiraf etmesi hayatını alt üst eder. Tek kızla bir ömür geçirme konusunda şüpheye düşen Quinn, her şeyi yüzüne gözüne bulaştıracak ve Devon’ı kaybedecektir. Kendi iç yolculuğuna çıkmak için Paris’e giden Devon, orada yakışıklı ve cazibeli Guillaume ile tanışır.


Sibirya Mafyası
Yönetmen: Gabriele Salvatores
Oyuncular: John Malkovich, Arnas Fedaravicius, Vilius Tumalavicius, Eleanor Tomlinson
Konu: Sovyetler Birliği zamanındaki Güneybatı Rusyadayız. Güvenlik nedeniyle zulme uğramış topluluklardan oluşan suçluların olduğu bölge çeşitli etnik gruplardan gelen varoş suçluların kontrolü altına girmiştir. Bu suçlu grupları içindeki en fakir ama en korkunç grup ise hiç şüphesiz Sibiryalılar grubudur.
2013 yapımı filmin vizyona girişi ne kadar saçmaysa film de o kadar iyi... 


Kayıp Nehir / Lost River
Yönetmen: Ryan Gosling
Oyuncular: Christina Hendricks, Saoirse Ronan, Iain De Caestecker, Matt Smith
Konu: Bekar bir anne olan Billy, evini kaybetmek üzereyken acil para ihtiyacını karşılamak için esrarengiz bir gece kulübünde çalışmaya başlar. Billy’nin oğlu Bones ise yıkılan şehrin kalıntılarını satmaya çalışırken insanları bıçağı ile parçalamaktan çekinmeyen acımasız Bully’nin hedefi olur. Bu dünyanın tek kurtuluşu ise yıllar önce nehir suları altında kalan bir parçayı su yüzüne çıkarmaktır. Herkes kendi kaderine itiraz etmelidir.
Gosling’in ilk yönetmenlik denemesi tam bir facia ama amiyane tabirle kafası güzel... Bu yolda devam ederse sevdiği yönetmenlerin izinde iyi işler çıkaracak ama belli ki henüz çok çok erken... 


Tepecik Hayal Okulu
Yönetmen: Güliz Sağlam
Konu: Belgesel, birbirinden özgün ve yaratıcı kısa filmleri ve tek uzun metraj filmi Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak’la tanınan Ahmet Uluçay’ı anlatıyor. Uluçay, oniki yıl önce beynindeki tümörle tanışır ve onu aldırmak için ameliyat olur. Film seyirciyi Uluçay’ın yaşamına paralel biçimde köye, çocukluğa, düşlere, bir sinema tutkununun dünyasına taşıyor; “Yaşadığı her anı görsellikle tasvir etme tutkusu, sinemayı seven birine engellerle mücadele etme gücü verebilir mi?” sorusuna odaklanıyor.
Haftanın en özel filmi tek kopya ile Beyoğlu Sineması’nda izleyici bekliyor... Sinema aşkına gidin ve Uluçay’ın tutkusunu içinize çekin...



Rengarenk Bir Programla Cinsiyet ve Kimlik Temalı Filmler Pera Müzesi’nde

$
0
0
Pera Film, sezon kapanışını “Grayson Perry: Küçük Farklılıklar” sergisi kapsamında düzenlediği Tam Benlik: İngiliz Sinemasında Cinsiyet ve Kimlik temalı filmlerin gösterimleri ile yapıyor. 27 Mayıs Çarşamba günü başlayacak olan gösterimler izleyiciyi cinsiyet, kimlik ve deneyimlere odaklanan özgün hikayeler arasında bir yolculuğa çıkarıyor. 

Pera Film’in “Grayson Perry: Küçük Farklılıklar” sergisi kapsamında düzenlediği “Tam Benlik: İngiliz Sinemasında Cinsiyet ve Kimlik”  programı Pera Müzesi’nde 27 Mayıs’ta başlıyor. 28 Haziran’a kadar devam edecek programda toplumsal cinsiyet, kimlik ve farklı kişisel deneyimlerden oluşan hikayeleri konu alan 10 film gösterilecek. 

“Tam Benlik: İngiliz Sinemasında Cinsiyet ve Kimlik” programı, 27 Mayıs Çarşamba günü saat 17:00’de İngiliz yönetmen Neil Crombie’nin “En İncesinden Bir Zevkle” adlı belgesel filmi ile başlıyor. Üç ayrı bölümden oluşan filmde Grayson Perry anlatıcı ve oyuncu olarak rol alıyor. Perry filmde, “İnsanlar satın aldıkları şeyleri niye tercih eder?”, “Niye belli bir şekilde giyinirler?” ve “Bu tercihleri yaparken kendileri hakkında ne söylemeye çalışırlar” sorularına yanıt arıyor. 

İngiliz sinemasından farklı yönetmenlerin filmlerinin yer aldığı programda ayrıca Neil Crombie’nin “Grayson Perry: Kimsin Sen?”, Julian Jarrold’un “Müstehcen Çizmeler”, Geoffrey Sax’ın “Kadife Dokunuşlar”, Neil Jordan’ın “Plüton’da Kahvaltı”, Peter Strickland’ın “Burgundy Dükü”, Hong Khaou’nun “Sevgilinin Ardından”, Andrew Haigh’ın “Hafta Sonu”, Steve McQueen’in “Utanç”, Dan Murdoch’ın “Genç Trans Güzellik Kraliçesi”, Kim Longinotto ve Jano Williams’ın “Rüya Kızları” ve “Şinjukulu Erkekler” adlı filmleri ile “Maskeli Leydi” filminin, 1945’te Leslie Arliss, 1983’te de Michael Winner tarafından çekilmiş iki ayrı versiyonu da gösterilecek.

“Seçki, filmseverleri toplumsal cinsiyet ve kimlik konuları üzerine düşünmeye davet ediyor”
Pera Müzesi Film ve Video Programları Yöneticisi Fatma Çolakoğlu, Grayson Perry sergisinin paralelinde düzenlenen bu seçki ile toplumsal cinsiyet ve kimliğin oluşumunu kurmaca ve belgesel sinema üzerinden yeniden sorgulamayı hedeflediklerini belirtiyor. Çolakoğlu, Batı kültürünün toplumsal cinsiyeti fiziksel anatomiye dayanarak sadece kadın veya erkekten oluşan bir kavram gibi gördüğünü söylüyor ve ekliyor: 

“İngiliz Sinemasında Cinsiyet ve Kimlik” başlıklı seçkimiz, aslında bizi toplumlardan bağımsız olarak,  cinsiyet ve kimlik konuları üzerine düşünmeye davet ediyor. Seçki aynı zamanda, transcinsel ve transseksüel bireylerin yanı sıra toplumsal baskılar karşısında kimliklerini, toplumsal cinsiyetlerini gizleme ihtiyacı duyanların da karşılaştığı gerçeklik ve zorlukları sorgulayacak.”

23. İstanbul LGBTİ Onur Haftası ile aynı dönemde olması ile de dikkat çeken program, Haziran ayının sonuna kadar devam edecek. 


“TAM BENLİK: İngiliz Sinemasında Cinsiyet ve Kimlik” Seçkisi
En İncesinden Bir Zevkle
Yönetmen:  Neil Crombie
Oyuncular:  Grayson Perry
Birleşik Krallık, 2002, 50 dakikalık 3 bölüm, renkli 
İngilizce; Türkçe altyazıyla 
27 Mayıs Çarşamba, saat: 17:00 (Bölüm 1)
27 Mayıs Çarşamba, saat: 18:00 (Bölüm 2)
27 Mayıs Çarşamba, saat: 19:00 (Bölüm 3)
29 Mayıs Cuma, saat: 19:00 (Bölüm 1)
29 Mayıs Cuma, saat: 20:00 (Bölüm 2)
29 Mayıs Cuma, saat: 21:00 (Bölüm 3)
30 Mayıs Cumartesi, saat: 13:00 (Bölüm 1)
30 Mayıs Cumartesi, saat: 14:00 (Bölüm 2)
30 Mayıs Cumartesi, saat: 15:00 (Bölüm 3)
6 Haziran Cumartesi, saat: 11:00 (Bölüm 1)
6 Haziran Cumartesi, saat: 12:00 (Bölüm 2)
6 Haziran Cumartesi, saat: 13:00 (Bölüm 3)


Maskeli Leydi
Yönetmen:  Leslie Arliss
Oyuncular: Margaret Lockwood, James Mason, Patricia Roc
Birleşik Krallık, 1945, 97’, siyah-beyaz 
İngilizce; Türkçe altyazıyla 
30 Mayıs Cumartesi, saat: 16:00
20 Haziran Cumartesi, saat: 18:00


Maskeli Leydi
Yönetmen: Michael Winner 
Oyuncular: Faye Dunaway, Alan Bates, John Gielgud
Birleşik Krallık, 1983, 98’, renkli 
İngilizce; Türkçe altyazıyla 
30 Mayıs Cumartesi, saat: 18:00
18 Haziran Perşembe, saat: 19:00 


Müstehcen Çizmeler
Yönetmen: Julian Jarrold
Oyuncular:  Chiwetel Ejiofor, Joel Edgerton, Sarah-Jane Potts
Birleşik Krallık ,2005, 107’, renkli 
İngilizce; Türkçe altyazıyla 
3 Haziran Çarşamba, saat: 19:00
20 Haziran Cumartesi, saat: 16:00

Kadife Dokunuşlar
Yönetmen: Geoffrey Sax
Oyuncular:  Rachael Stirling, Keeley Hawes, Anna Chancellor
Birleşik Krallık, 2002, 178’, renkli 
İngilizce; Türkçe altyazıyla 
6 Haziran Cumartesi, saat: 15:00
14 Haziran Pazar, saat: 14:00


Plüton'da Kahvaltı
Yönetmen: Neil Jordan
Oyuncular:  Cillian Murphy, Morgan Jones, Eva Birthistle
Birleşik Krallık, 2005, 128’, renkli 
İngilizce; Türkçe altyazıyla 
24 Haziran Çarşamba, saat:19:00
27 Haziran Cumartesi, saat: 19:00


Burgundy Dükü
Yönetmen: Peter Strickland
Oyuncular:  Sidse Babett Knudsen, Monica Swinn, Chiara D'Anna
Birleşik Krallık, 2014, 104’, renkli 
İngilizce; Türkçe altyazıyla
Bu filmde cinsellik ve / veya şiddet içeren sahneler yaşı küçük izleyiciler için uygun olmayabilir.
27 Haziran Cumartesi, saat: 17:00
28 Haziran Pazar, saat: 16:00


Sevgilinin Ardından
Yönetmen: Hong Khaou
Oyuncular:  Pei-pei Cheng, Ben Whishaw, Andrew Leung
Birleşik Krallık, 2014, 91’, renkli 
İngilizce ve Mandarin; Türkçe altyazıyla 
13 Haziran Cumartesi, saat: 16:00
19 Haziran Cuma, saat: 19:00


Hafta Sonu
Yönetmen: Andrew Haigh
Oyuncular:  Tom Cullen, Chris New, Jonathan Race
Birleşik Krallık, 2011, 97’, renkli 
İngilizce; Türkçe altyazıyla 
13 Haziran Cumartesi, saat: 18:00
19 Haziran Cuma, saat: 21:00


Utanç 
Yönetmen: Steve McQueen
Oyuncular:  Michael Fassbender, Carey Mulligan, James Badge Dale
Birleşik Krallık, 2011, 101’, renkli 
İngilizce; Türkçe altyazıyla 
11 Haziran Perşembe, saat: 19:00
20 Haziran Cumartesi, saat: 14:00


Genç Trans Güzellik Kraliçesi
Yönetmen: Dan Murdoch
Birleşik Krallık, 2012, 60’, renkli 
İngilizce; Türkçe altyazıyla 
26 Haziran Cuma, saat: 21:00
27 Haziran Cumartesi, saat: 15:00


Rüya Kızları
Yönetmen: Kim Longinotto, Jano Williams
Oyuncular:  Miki Maya, Anju Mira
Birleşik Krallık, 1994, 50’, renkli 
İngilizce; Türkçe altyazıyla 
12 Haziran Cuma, saat: 19:00
13 Haziran Cumartesi, saat: 14:00


Şinjukulu Erkekler
Yönetmen: Kim Longinotto, Jano Williams
Oyuncular: Gaish, Tatsu, Kazuki
Birleşik Krallık, 1995, 53’, renkli 
İngilizce; Türkçe altyazıyla 
12 Haziran Cuma, saat: 20:00
13 Haziran Cumartesi, saat: 15:00


Grayson Perry: Kimsin Sen?
Yönetmen:  Neil Crombie
Oyuncular:  Grayson Perry
Birleşik Krallık, 2014, 50 dakikalık 3 bölüm, renkli 
İngilizce; Türkçe altyazıyla 
26 Haziran Cuma, saat: 18:00 (Bölüm 1)
26 Haziran Cuma, saat: 19:00 (Bölüm 2)
26 Haziran Cuma, saat: 20:00 (Bölüm 3)
28 Haziran Pazar, saat: 13:00 (Bölüm 1)
28 Haziran Pazar, saat: 14:00 (Bölüm 2)
28 Haziran Pazar, saat: 15:00 (Bölüm 3)


Stephen King'in Beklenen Romanı "Diriliş" Raflardaki Yerini Aldı!

$
0
0
Stephen King’in merakla beklenen son romanı Diriliş/Revival, Altın Kitaplar etiketiyle raflardaki yerini aldı!

Stephen King’in her romanı birbirinden iddialıdır, kimi gerilim unsuru, kimi de polisiye örgü açısından… Fakat Diriliş’in iddiası bu sefer hikâyenin sonunda saklı; çünkü Stephen King’in şimdiye dek yazdığı en dehşet verici sonla noktalanıyor! 

Elli yıllık bir dönemin anlatıldığı romanda yazar herkesin kendine sorduğu soruları da sorarak kurgunun içine okuru hızlı ve derin bir şekilde çekmeyi başarıyor! 

New England’ın ufak bir kasabasında küçük bir çocuk ile kasabanın yeni rahibi arasında gizli bir takıntıyı temel alan derin bir bağ oluşur. Ancak, ailesinin başına korkunç bir felaket gelen genç rahip Tanrı’yı lanetleyerek kasabayı terk eder.

Aradan yıllar geçer. Artık bir yetişkin olan küçük çocuk, parçası olduğu rock gruplarıyla bütün ülkeyi dolaşırken eski dostu ile tekrar karşılaşır ve bu karşılaşma şeytanın bile aklına gelmeyecek bir anlaşmayla perçinlenir...

Stephen King’in şimdiye dek yazdığı en dehşet verici sonla noktalanan Diriliş, King’in neden “dünya edebiyatının merkezinde olduğunu” (Margaret Atwood, New York Times) tartışma götürmez bir şekilde kanıtlayan eşsiz bir şaheser.

Yeni Tanışanlar için Stephen King
Hepsi de dünya çapında çok satanlar listelerine girmiş elliden fazla romanın yazarıdır. Son eserlerinin arasında Doktor Uyku ve CBS’te çok başarılı bir dizi yorumlaması olan Kubbe’nin Altında vardır. Romanı 22/11/63, New York Times Kitap Eleştirisi tarafından 2011’in ilk on kitabı arasında gösterilmiş, En İyi Gizem/Macera Romanı seçilerek Los Angeles Kitap Ödülü’nü ve Uluslararası Macera Yazarları En İyi Kitap Ödülü’nü kazanmıştır. Yazar, 2003’te Ulusal Kitap Vakfı’ndan Amerikan Edebiyatına Güzide Katkı Madalyası almıştır. Kendisi de roman yazarı olan eşi Tabitha King ile Bangor, Maine’de yaşamaktadır.


Kitabın Adı: Diriliş
Orijinal Adı: Revival
Yazar: Stephen King
Çevirmen: Canan Kim
Sayfa Sayısı: 392 sayfa
Fiyat: 25.00 TL
Dağıtım Tarihi: 15.05.2015


David Harvey'nin Son Kitabı “On Yedi Çelişki ve Kapitalizmin Sonu” Sel’den Raflarda

$
0
0
Kapitalizm bir krizden ötekine tökezleyerek ilerlemeye devam mı edecek, yoksa yıkıcı dinamikler barındıran çelişkiler yüzünden sona mı erecek? Bu soru her geçen gün daha da yakıcı bir hal alıyor. Dünyanın adil, akılcı ve sürdürülebilir bir medeniyete dönüştürülmesini sağlamak için bizi klasik anlatıların ötesine taşıyacak analizlere ihtiyacımız var. David Harvey, On Yedi Çelişki ve Kapitalizmin Sonu’nda işte bu ihtiyaca cevap veriyor. 

İçinde yaşadığımız sistem ne salt emek-sermaye çelişkisi üzerinden, ne de başlı başına ekonomik kriz veya büyüme üzerinden yeterince kavranabilir. Üstelik her çelişki kısa vadede kapitalizmin yıkımıyla sonuçlanmayacak. Harvey, Temel Çelişkiler, Hareketli Çelişkiler ve Tehlikeli Çelişkiler şeklinde üç ayrı kategori tanımlayarak toplumsal mücadelenin ana eksenleri ve öncelikleri konusunda da önerilerde bulunuyor.

Yeni Tanışanlar İçin David Harvey
1935, İngiltere doğumlu. 1961'de Cambridge Üniversitesi'nde coğrafya alanında doktorasını tamamladı. Bristol Üniversitesi'ndeki çalışmalarının ardından 1969'da ABD, Baltimore'daki John Hopkins Üniversitesi'ne geçti. Sayısız makalesi ve birçok dile çevrilen kitaplarının yanı sıra verdiği konferanslarla da bilinen Harvey, beşeri bilimler alanında dünyada en çok atıf yapılan 20 yazar arasında yer almaktadır. 2001'de City University of New York'ta çalışmaya başlayan Harvey, özellikle "mekân" konusundaki çalışmaları ve bu konuda Marksist kurama katkılarıyla dikkat çeker.

Yapıtlarından başlıcaları: Postmodernliğin Durumu (1989; Metis, 1997), Sosyal Adalet ve Şehir (1973; Metis, 2003), Sermayenin Sınırları (1982; Tan, 2000), Yeni Emperyalizm (2003; Everest, 2004), Umut Mekânları (2002; Metis, 2008), Marx’ın Kapital’i İçin Kılavuz (2011; Metis, 2012), Paris, Modernitenin Başkenti (2005; Sel, 2012),  Sermaye Muamması – Kapitalizmin Krizleri (2011; Sel, 2012) , On Yedi Çelişki ve Kapitalizmin Sonu (2014; Sel, 2015).
A Brief Histrory of Neoliberalism [Neoliberalizmin Kısa Tarihi,2005 ] ile The Urban Experience [Kentsel Deneyim, 1989 ] ise Sel yayınlarının yayın programında…


David Harvey
DüşünSel / Kuram
Özgün Adı: Seventeen Contradictions and The End of Capitalism
Türkçesi: Esin Soğancılar
332 sayfa, 25 TL
Dağıtım Tarihi : 1 Haziran 2015

Akbank Sanat Caz Günleri Başlıyor

$
0
0
Akbank Sanat, Haziran ayında düzenleyeceği Akbank Sanat Caz Günleri’nde dünyaca ünlü ustaları ve Türk cazının önde gelen isimlerini müzik tutkunlarıyla buluşturuyor. 

Gitarda Dave Allan, davulda Joey Baron ve basta Drew Gress’dan oluşan American Trio’nun 02 Haziran 2015, Salı günü gerçekleştireceği konser ile başlayacak olan Akbank Sanat Caz Günleri’ne 4 Haziran 2015, Perşembe günü Evrim Demirel konuk olacak. Etkinlik kapsamında Türkçe cazın güçlü vokallerinden Şenay Lambaoğlu, 10 Haziran 2015 Çarşamba günü; kuşağının en yetenekli saksafoncusu  olarak gösterilen En İyi Avrupa Müzisyen Ödülü sahibi Francesco Bearzatti  ise 16 Haziran 2015, Salı günü caz tutkunlarıyla buluşacak. Akbank Sanat Caz Günleri, dünyaca ünlü Cezayirli sanatçı Karima Nayt’ın 30 Haziran 2015, Salı günü yaylı çalgılar dörtlüsü BİS Quartet eşliğinde vereceği konserle sona erecek. 

Akbank Sanat Caz Günleri American Trio ile Başlıyor
Akbank Sanat Caz Günleri, 02 Haziran 2015, Salı günü American Trio’nun gerçekleştireceği konser ile başlayacak. Fantastik tekniği, kuvvetli melodik anlatımı ve kusursuz besteleri ile tanınan Dave Allan, Carmen McRae, Dizzy Gillespie, Tony Bennett, Hampton Hawes, Chet Baker gibi dünyaca ünlü isimlerle sahne alan ünlü davul sanatçısı Joey Baron ve New Yorklu bas gitarist Drew Gress’den oluşan American Trio konserde sevilen parçalarından oluşan bir repertuar seslendirecek.     

Konser – AMERICAN TRIO
Dave Allan (gitar), Joey Baron (davul), Drew Gress  (bass )
02 Haziran 2015, Salı / 21.00 / Yer: Akbank Sanat
Bilet Fiyatı:  Tam: 20 TL / Öğr: 10 TL

Caz ve Klasik Müziğin Yetenekli İsmi Evrim Demirel, Akbank Sanat Caz Günleri’nde
Son dönem caz ve klasik müziğin en yetenekli isimlerinden biri olan besteci ve piyanist Evrim Demirel, Türk folkloru ve Osmanlı dönemi musikisinden etkiler taşıyan müzikleri ile 04 Haziran 2015, Perşembe günü Akbank Sanat Caz Günleri kapsamında sahne alacak. 

Doğu ve batı çalgılarını bir araya getirerek kendine has bir yol çizen Evrim Demirel’in ister caz ister Türk müziği, ister klasik müzik takipçisi olsun tüm dinleyicileri hayran bırakan eserlerini seslendireceği konserinde sanatçıya, tanburda Bora Uymaz, kontrabasta Volkan Topakoğlu ve davulda Erdem Göymen eşlik edecek. 

Konser – EVRİM DEMİREL
Evrim Demirel (piyano), Bora Uymaz (tanbur), Volkan Topakoğlu (kontrabas), Erdem Göymen (davul)
04 Haziran 2015, Perşembe / 20.00 / Yer: Akbank Sanat
Bilet Fiyatı: Tam: 20 TL / Öğr: 10 TL


Türk Caz Sahnesinin Heyecan Uyandıran Sesi Şenay Lambaoğlu Akbank Sanat’ta
Türkçe cazın güçlü vokallerinden Şenay Lambaoğlu, 10 Haziran 2015, Çarşamba günü Akbank Sanat’ta vereceği konser ile sevenleriyle buluşacak. Lambaoğlu konserinde, İçimde Aşk Var ve 2014 yılında yayınladığı Zarf Tümleci albümlerinde yer alan sevilen eserlerinin yanı sıra Ayten Alpman, İlhan Şeşen, MFÖ ve Fikret Kızılok’un şarkılarını da yorumlayacak. Sanatçıya konserde davulda Ekin Cengizkan, piyanoda Baki Duyarlar, basta Kağan Yıldız ve trompette Şenova Ülker’dan oluşan yıldız bir kadro eşlik edecek. 

KONSER – Şenay Lambaoğlu
Şenay Lambaoğlu (vokal), Ekin Cengizkan (davul), Baki Duyarlar (piyano), Kağan Yıldız (bas),
Şenova Ülker (trompet) 
10 Haziran 2015, Çarşamba / 20:00 / Akbank Sanat
Bilet Fiyatı: Tam: 20 TL Öğrenci: 10 TL

Ünlü Saksafoncu Francesco Bearzatti Akbank Sanat Caz Günleri’nde
Müzik otoriteleri tarafından kuşağının en yetenekli saksafon ustası olarak tanımlanan En İyi Avrupa müzisyen ödülü sahibi Francesco Bearzatti, 16 Haziran 2015, Salı günü Akbank Sanat Caz Günleri’nin konuğu oluyor. 

2011 yılında Around Ornette albümü ile yılın en iyi CD’si ödülünü kazanan ünlü trompetçi Giovanni Falzone, kalın ve pes seslerin virtüözü olarak tanınan basçı Danilo Gallo ve çağdaş İtalyan müzik sahnesinin en aranılan davulcularından Zénon de Rossi ile birlikte sahne alacak olan Francesco Bearzatti caz tutkunlarına unutamayacakları bir konser vaad ediyor. 

Konser – FRANCESCO BEARZATTI
Francesco Bearzatti (saksofon, klarinet, elektronik çalgılar, vokal), Giovanni Falzone (trompet), Danilo Gallo (kontrbas, bas gitar, bas flüt), Zeno De Rossi (davul, perküsyon)
16 Haziran 2015, Salı / 20.00/ Akbank Sanat
Bilet Fiyatı: Tam: 20 TL / Öğr: 10 TL

Caz Dünyasının Özgün Sesi Karima Nayt Akbank Sanat’ta
Dünyaca ünlü Cezayirli sanatçı Karima Nayt, yaylı çalgılar dörtlüsü BİS Quartet eşliğinde 30 Haziran 2015, Salı günü  Akbank Sanat Caz Günleri’nde  sahne alıyor. Yaşanmışlıklar üzerine yazdığı besteleri ile tanınan ünlü şarkıcı, dansçı ve oyuncu Karima Nayt, şarkılarını Cezayir Arapçası, klasik Arapça ve Fransızca olarak seslendiriyor.  

Akbank Sanat’taki konserinde 13 farklı karakter hakkında 13 şarkı içeren “Quoi d'Autre?” isimli albümünden eserler seslendirecek olan sanatçıya bendir ve perküsyonda Youcef Grim,  gitarda Olle Linder, basta Andreas Unge, bandoneonda Mikael Augustsson ve perküsyonda Fredrik Gille eşlik edecek. Müzikseverlere farklı bir deneyim sunmayı vaadeden Nayt, etkileyici sahne performansı ile unutulmaz bir gece yaşatacak.

KONSER – Karima Nayt
Karima Nayt (vokal), Youcef Grim (bendir, perküsyon), Olle Linder (gitar), Andreas Unge (bas), Mikael Augustsson (bandoneon), Fredrik Gille (perküsyon)
30 Haziran 2015, Salı / 20:00 / Akbank Sanat
Bilet Fiyatı: Tam: 20 TL Öğrenci: 10 TL


Bound : Grinin Taklit Tonları

$
0
0
Dünya çapında fenomen olan ve yıl içinde de sinema uyarlaması salonlarda boy gösteren “Grinin Elli Tonu”, doksanlarda iz bırakmış bir türü de yeni hortlattı... “Wild Orchid” ve “Nine 1/2 Weeks” gibi öncüllerin yaratıcısı Zalman King’in bile setlere geri dönüp 2013 yapımı “Pleasure or Pain”e imza atmasını sağlayan bu çılgınlığın örnekleri ev sinemasına akın ediyor. “Elli Ton” üçlemesinden esinlendiklerini de gizlemeyen filmlerden biri, Charisma Carpenter’ın varlığıyla diğerlerinden ayrılıyor... 2015 yapımı “Bound”, griyi yok sayarak sadece siyah veya beyaz vardır diyor.

Düşük bütçeli Amerikan işinin yaratıcısı, benzer rüzgarları yakaladığında değerlendiren senarist / oyuncu ve yönetmen Jared Cohn... Blockbuster’ları taklit ettiği için “mockbuster” adı verilen türe seri üretimle destek verenlerden. 2011’de yazıp yönettiği “Born Bad” ve “Underground Lizard People” ile çift filmli başlangıç yapan Cohn, bir yıl sonra üç filme imza atarak dikkatleri çekmişti. “Bikini Spring Break”, “Hold Your Breath” ve “12/12/12” kötü olmalarına rağmen video pazarında ilgi gören filmler. “Atlantic Rim” ve “Jailbait” de aynı ilgiyle karşılaşınca 2015’i de setlerde geçirmiş yönetmen... Yıla şimdiden altı film sığdırmış. Onlardan seyirciyle ilk buluşan “Bound”un senaryosunu Delondra Williams’la birlikte kotarmış. “Buffy the Vampire Slayer”ın Cordelia’sı Charisma Carpenter’ı başrole oturtarak filmini sıradan mockbuster olmanın ötesine geçirmiş. Bir dönemin yıldızı bir türlü sinemaya transfer olamamış ve hep vasat dizilerden ibaret kariyeriyle gözümüzün önünde 45 yaşına gelmişti... Yaşına rağmen onu çıplak görmek isteyenleri çağıran filmde Bryce Draper, Morgan Obenreder, Michael Monks ve Daniel Baldwin de eşlik edenlerden başı çekenler...

“Grinin Elli Tonu”nun mockbuster’ı hikayeyi bolca değiştirerek kullanmış. Yine sapıkça zevkler var, zenginlik var, kırbaçlamalar ve hediyeler var ama doğal olarak mantıkla kurulan bir bütünden oldukça uzakta. Orta yaşlı çocuklu dul iş kadını Michelle Mulan ile tanışıyoruz... Babasının şirketinde çalışıyor ve işler kritik dönemde olunca stres içinde. Bir türlü rahatlayamayan kadın ile Ryan Black’in yolları kesişince o bildiğimiz köle-efendi ilişkisi de başlıyor. Mümkün olduğu kadar kötü çıkarımlarla ilerleyen film, orta yaşlı kadının seks sayesinde kendini bulmasına odaklanıyor. İş kadını profili yamalanmış, kızı gerektiğinde görünüyor, babasıyla ilişkisi de aynı komiklikte. Ryan ile de bir bağ kurmaları da gerekmiyor... Herhangi bir mantık beklenmemesi gereken bir tür bu ne de olsa. Üretimi de oldukça kolay. Cohn’un derdi cinselliği belli bir sınırda göstererek kolayca anlaşılır bir taklit yaratmak. Bunu da başardığını söylemek mümkün... İlk kez mockbuster izleyenler için farklı bir deneyim olduğuna da şüphe yok... Yönetmenin bire bir taklit ya da alay etmek yerine değiştirerek klişeler ve basit seçimlerle ilerleyişi “suçlu zevk” arayışındaki izleyiciyi de tavlayabilir. Carpenter’ı çıplak görme hevesindekileri de hayal kırıklığı beklediğini belirteyim... Doğal bir yaşlanma hali olmuş ve tüm albenisini yitirmiş... 

2015’in ilk haftasında sınırlı sayıda da olsa kendine gösterim yapacak salon bulabilen film yakın zamanda ev sinemasında kendini göstererek ilgi görmeye devam ediyor. Beklendiği gibi notları düşük ve berbat bir taklit olduğu yorumları yapılsa da izlenmeye devam edeceği ve elli ton çılgınlığının süreceği aşikar... İçi ne kadar boş olursa olsun sırf konuşulduğu için popüler kültürün “fenomen” etiketi yapıştırarak gündemde tuttuğu taklitleri gelmeye devam edecek. “Bound”da bu yağmurda şemsiye yerine kırbaç tutmak isteyenler için biçilmiş kaftan...


Vizyona Giren Filmler : 29 Mayıs

$
0
0
İkisi yerli dokuz filmin vizyona girdiği hafta felaket, hayalet, aşk ve savaşla dopdolu... Depremle kopan kıyameti resmeden “San Andreas Fayı”, yerli korku-komediler “Hayalet Dayı” ve “Pişt” ile Nicholas Sparks uyarlaması “Seninle Bir Ömür” haftanın öne çıkanları... 2012 yapımı Tayland işi animasyon “Yak: Sevimli Dev”, Maoriler’in dünyasından epik aksiyon “Savaşçı”, küçük mültecilerin başarı hikayesi “İyi Bir Yalan”, vasati korku gerilim “Ölüm Fısıltısı” da diğer seçenekler... Vasat örneklerle dolu haftanın en izlenebilir filmiyse “Paramparça”... 


San Andreas Fayı / San Andreas
Yönetmen: Brad Peyton
Oyuncular: Dwayne Johnson, Alexandra Daddario, Carla Gugino, Colton Haynes
Konu: Kötü şöhreti ile bilinen San Andreas Fayı’nın kırılması ile 9 şiddetindeki bir depremle Kaliforniya sallanır. Bir arama kurtarma pilotu ve artık araları pek de iyi olmayan eşi, Los Angeles’tan San Fransisco’ya, tek kızlarını kurtarmak için yola çıkarlar. Ancak, kuzeye yaptıkları bu tehlikeli yolculuk, henüz sadece bir başlangıçtır. Ve ne zaman en kötüsü artık bitti diye düşünseler, başlarına daha da kötüsü gelmektedir.
Görsel anlamda leziz bir felaket filmi... Ortada bir senaryo, mantıklı bir karakter yaratımı falan olmadığı için altyazıları okumakla anlamaya çalışmakla hiç uğraşmayın gördüklerinizle yetinin... 


Hayalet Dayı
Yönetmen: Ali Yorgancıoğlu
Oyuncular: Settar Tanrıöğen, Ozan Özcan, Caner Özyurtlu, Ülkü Duru
Konu: Aşırı ucuz bir konak bulan Ozan ve Caner’in bu durumla ilgili mutlulukları sadece bir gece sürer. Evde daha önce benzerini görmedikleri bir Dayı ile tanışırlar. Dehşete düşen iki arkadaş, kısa bir zaman sonra evin asıl sahibi olan Hayalet Dayı ile kanka olurlar. Oldukça sevgi dolu olan bu dayıya alışan Ozan ile Caner, kısa zaman sonra kendilerini Hayalet Dayı’nın derdine çare aramaya adar ve onu huzura kavuşturmak için kolları sıvarlar.
Klişelerle ilerlemesine rağmen güldüren eğlendiren keyifli bir seyirlik... Her hafta bir komedinin salonları işgal ettiği dönemin şimdilik en farklı ve dişe dokunur filmi... Bir şans verin... 


Pişt
Yönetmen: Can Sarcan
Oyuncular: Oğuzhan Uğur, Doğa Konakoğlu, Mustafa Ak, Eylül Ezgi Yılmaz
Konu: Çocukluk arkadaşı üç genç yaşadıkları travmatik olaylar nedeniyle ağır depresyona girerek bir kliniğe yatırılır. Emanet edildikleri alternatif tedavi uzmanı Hidayet Hanım 3 genci bir adadaki bir konağa yerleştirir. Amacı, onları geçmiş korkularıyla yüzleştirerek iyileştirmektir. Bunun için gençleri korkutmak üzere adadaki köylülerle birlikte türlü olaylar planlar. Ancak, bilmedikleri şey, o konakta gerçekten de bir “Peri”nin yaşıyor olduğudur.


Seninle Bir Ömür / The Longest Ride
Yönetmen: George Tillman Jr.
Oyuncular: Scott Eastwood, Britt Robertson, Alan Alda, Jack Huston
Konu: Hayatın sonlarındaki Ira ve Ruth, hayatın başlarındaki Luke ve Sophia huzurlu ve mutlu iki çifttir. Hayatlarını farklı yerlerde sürdüren, zamanın ayırdığı, yolları kesişmeden önce pek de ortak noktası olmayan iki çift. Ünlü New York Times gazetesi yazarı Nicholas Sparks, aşk, bilgelik ve deneyim içeren bir kutu eski mektupla, sevginin anlamını ve gerçek değerleri yeniden keşfeden Luke ve Sophia’nın sıra dışı aşk hikâyesini bize sunuyor.


Yak: Sevimli Dev / Yaak: The Giant King
Yönetmen: Prapas Cholsaranont
Konu: Büyük bir savaştan sonra çorak bir araziden dolaşan Na Kiev oldukça dev bir robotken, hafızasını kaybetmiş ve ince bir teneke yığınından ibaret Jao Phuek ile karşılaşır. Birlikte tüm robotların yaratıcısını bulmak için, metal temizleyiciler tarafından doldurulan çölde yola çıkarlar.


Savaşçı / The Dead Lands
Yönetmen: Toa Fraser
Oyuncular: James Rolleston, Lawrence Makoare, Xavier Horan, Rena Owen
Konu: Maoriler’in dünyasında yenilikçi aksiyonda, babası ve tüm kabilesi öldürülen genç bir savaşçının intikam hikâyesi anlatılıyor. Bu yolculukta genç savaşçı, kimsenin girmediği yasaklı topraklardan geçecek ve gizemli, korkusuz bir savaşçının da desteğini alacaktır. Ancak düşmanları sayıca kendilerinden çok fazladır ve bitmeyen bir savaş başlar.
Bilmediğimiz bir kültürü çok tahmin edilebilir şekilde işletiyor ve klişelerden besleniyor ama zannedildiği “Apocalypto” çakması değil... Fragmanıyla gaza gelmediyseniz hiç bulaşmayın...


İyi Bir Yalan / The Good Lie
Yönetmen: Philippe Falardeau
Oyuncular: Reese Witherspoon, Arnold Oceng, Ger Duany, Emmanuel Jal
Konu: Gerillaların saldırısında evini ve ailesini kaybeden Theo, bir grup genç ve kız kardeşi Abital’i tehlikeden uzak tutmak için şef kimliğine bürünür. Grup Kenya’daki toplama kampına ulaşır, orada Jeremiah ve Paul ile tanışırlar. 13 yıl sonra bu gençlere Amerika’ya yerleşme fırsatı verilir. Kansas’a vardıklarında iş kaynakları ajansından Carrie onlara iş bulmak için görevlendirilir.
Konusu ilgi çekici görünse de toz pembe bir propoganda filmi... Olabildiğince de formüle bir başarı hikayesi... Ülkemizde vizyona girmesi de utanç verici... 


Ölüm Fısıltısı / The Canal
Yönetmen: Ivan Kavanagh
Oyuncular: Rupert Evans, Antonia Campbell Hughes, Hannah Hoekstra, Steve Oram
Konu: Film arşivciliği yapan David, karısı Alice´in kendisini aldattığından şüphelenmektedir. David´in sıkıntıları, yaşadıkları evin geçmişte vahşi bir cinayete sahne olduğunu öğrenmesiyle farklı bir boyut alacaktır.
Yaz sezonunda her hafta bir korku filmi gösterime girmeli mottosu sayesinde bir zaman kaybı daha kendine salon buldu... Dağıtımcılarımıza kocaman bir alkış!


Paramparça / Aloft
Yönetmen: Claudia Llosa
Oyuncular: Jennifer Connelly, Cillian Murphy, Melanie Laurent, William Shimell
Konu: Paramparça, çocuklarına bakmak için çırpınan Nana Kunning’in dünyaca ünlü bir şifacıya dönüşmesinin hikâyesi. Nana’nın oğlu Ivan’ı terk etmesinin üzerinden 20 yıl geçmişken, genç bir gazeteci Ivan’ın izini bulur, anne oğulu buluşturmak için dünyanın öteki ucuna gitmeyi kafasına koyar. Bu yolculuk onlara engellere rağmen hayatı hakkıyla yaşamalarına teşvik edecektir. Şifa, yaşamın sıcaklığını dünyanın en soğuk köşesine bile götürecektir.


İletişim Yayınlarından Haziran Yenileri

$
0
0
İletişim Yayınları Haziran ayını yedi yeni kitapla karşılıyor. Yeni yazarlar Elif Türker “Sevgili Alef” ile Sedef Betil de “Kısa Karanlıklar” ile ilk kitaplarıyla okurlara merhaba derken, Yaşar Nabi Nayır Ödülü’nü kazanan Gökçe Bezirgan’ın “Hasta Öyküler ve Kulağakaçan” ile “Ağıtın Sonu” ile 2015 Duygu Asena Edebiyat Ödülü’nü alan Menekşe Toprak’ın “Temmuz Çocukları” da bu ayın Türkçe edebiyat yenileri… Sanat Hayat dizisi “Küresel Ayaklanmalar Çağında Direniş ve Estetik” ile sürerken, Mehmet Seyman Önder’in Kürt meselesinin en çetrefilli konularından biri olan koruculuğu büyüteç altına aldığı “Devlet ve PKK İkileminde Korucular” da raflarda yerini alıyor. Francesca Simon’ın tüm dünyada milyonlarca satan ünlü çocuk dizisi Felaket Henry’nin en yeni kitabı, “Felaket Henry ile Vücudumuz” da çocuk okurların ilgisini bekliyor. Yedi kitabın raflarda olacağı tarih ise 5 Haziran…


Devlet ve PKK İkileminde: Korucular, “Kürt Meselesi”nin en Sevgili Alef / Elif Türker
İletişim Yayınları, yeni bir yazar olan Elif Türker’in ilk kitabı Sevgili Alef’i okurlara sunuyor. Rüyayla gerçek arasındaki sınırları belirsizleştiren tarzıyla Türker, postmodern esinlerle dolu bir roman ortaya koyuyor. Kelime oyunlarıyla örülü, kuytu bir ormanda geziniyormuşçasına okuyucuyu avcuna alan Sevgili Alef, edebiyatta yeni yaklaşımlar arayanların ilgisini çekecek.

Biri var, hayalini kurduğu her yol bir ormana çıkıyor. Roman mı dedim? Hayır, kapkaranlık bir orman. Kelimelerin günahı olmaz. Gülmeyin ama Alef ne kadar suratsız, muşmulaya benziyor.
Sevgili Alef, rüyalı ve oyunbaz bir ormanın romanı. Beyaz bir boşluk… Meğer aradıkları “o kız” değil “öküz”müş.

"İnsan, yalnızlığı idrak etmek için şiir ya da roman yazar, bilirsiniz. Ve yalnızlık, insana inanın her şeyi yaptırabilir. Belki de sırf bu yüzden dünya üstünde işleyebileceği en büyük günahı işler ve yazdıklarında onlarca insanı öldürebilir. Onlar gerçek değiller, diyeceksiniz ya, demeyin. Belki sadece hayaldir, belki de rüya; hatta belki de her ikisi birden. Hadi daha ileriye götürelim ve diyelim ki gerçeğin ta kendisidir onlar. Hiçbir gerçeğin olamayacağı kadar gerçektirler hem de. Çünkü bilirsiniz, hayal ve rüya bir araya geldiği vakit gerçekten söz edilebilir ancak." 
Türkçe Edebiyat, 127 sayfa, 13,50 TL


Kısa Karanlıklar / Sedef Betil
Sedef Betil’in ilk kitabı Kısa Karanlıklar, geçtiğimiz günlerde İletişim Yayınları’ndan çıktı. Betil, günlük hayatta hepimizin yaşadığı ve yaşattığı küçük kötülükleri tüm doğallığıyla yazıya döküyor. Kıskançlıklar, kırgınlıklar, küçük hesaplar ve tüm bunların çatışmasından doğup bir yara gibi kendini hep hatırlatan kederleri anlatan Kısa Karanlıklar, derinlere sakladığımız hislerin üstündeki örtüyü kaldırıyor.

Sessiz öfkeler, küçük sırlar, mor ışıltılar, turuncu şezlonglar, yokuşun dibinde kalan ve yolu tek olan evler. Yanını yöresini ışıtamayan anneler ve babalar, sesler, alışkanlıklar… Bulut bulut fısıltılar… Nemli ve ılık toprak, yağmuru emmiş. Masada çatal bıçak sesleri ve nefeslerimiz.
Sedef Betil, uzak ve yakın kederleri anlatıyor Kısa Karanlıklar’da… Kendini hatırlatan yaraları… Uzun ve serin zamanları… 

"Daha sahilden uzaklaşmadan 'Abla, abla, beklesenize,' sesine döndüm, baktım plaj tarafından koşarak gelen Ayşe, kardeşim. Osman kürekleri bıraktı, Ayşe de sandala atladı. 
Üstünde yine benim bikinilerimden biri, indirimi bekleyip aldığım. Hep sormadan alır, bunca zamandır ne desem faydası olmadı. Ben kimseden bir şey istemem. Plajda kalabalık bir grubu gösterdi.

'Onlarla geldim ama sandalla gezmek istiyorum, eskiden de gezerdik, değil mi abla?' Ben biliyorum, aklı fikri Osman’da, merak ediyor."
Türkçe Edebiyat, 100 sayfa, 11,00 TL


Hasta Öyküler ve Kulağakaçan / Gökçe Bezirgan 
Hasta Öyküler’le Yaşar Nabi Nayır Ödülü’nü kazanan Gökçe Bezirgan’ın hikâyeleri, Kulağakaçan’la birleşti ve İletişim Yayınları tarafından okurlara sunuldu. Okuyucuyu “rahatsız etmekten” korkmayan Bezirgan, kötülük ve masumiyet temalarını hikâyelerinde ustaca bir araya getiriyor. Kaderin insanlara fırlattığı acı oklarına temas eden bu öyküler, bir anlamda kendi kuyularına hapsolanların hikâyeleri…
Varsayalım güneş batıyor, sene bilmem kaç. Üç masalı bir meyhane var ileride… Rüzgâr, sokağın dar girişinde kalakalmış. Sokaktan çocuk sesleri geliyor, cızırtıları evlere doluyor. Korna sesleri, uzun kısa.

Güveler şehri istila ediyor. Kırt kırt. Bütün elbiselerin potu var. Kırt kırt. Herkes kendi kuyusunda kayboluyor, kendi kuyusundan zuhur ediyor.

"Bir kızım var. Annemin beni çok sevdiği gibi seviyorum onu. Herkesten, her şeyden koruyup kolluyorum. Babası kim bilmiyorum. Bilmem ne teyze biliyor. Ama bilmemek daha iyi... Kızımın saçları çok güzel. Sokakta çocuklar saçlarını çekiyor. Telleri birbirine dolanıyor. Önüme oturtup tarıyorum; acıtmadan. Diplerinden deniz kokusu yayılıyor..." 

Gökçe Bezirgan, ince bir koyuluk anlatıyor, sızım sızım. Kader varsa eğer acıdan besleniyor muhakkak.

Hasta Öyküler ve Kulağakaçan, biri Yaşar Nabi Nayır Ödülü almış iki öykü destesini birleştiriyor. Kaderi anlamak için masumiyet gerekiyor.
Türkçe Edebiyat, 139 sayfa, 13,50 TL


Temmuz Çocukları / Menekşe Toprak
Ağıtın Sonu ile 2015 Duygu Asena Edebiyat Ödülü’nü alan Menekşe Toprak, bu kez İletişim Yayınları’ndan çıkan Temmuz Çocukları ile karşımızda… Bu romana konu olanlar ise arada derede kalmış, bir ayağı Türkiye’de bir ayağı Almanya’da, kendisini iki ülkeye de tam anlamıyla ait hissedemeyerek büyüyen çocuklar. “Almancı”ların ikinci kuşağı olan bu çocuklara sinen köksüzlüğü anlatan Toprak, en büyük özlemi “herkesin yaşadığı gibi yaşayabilmek” olan bu göçmen çocuklarının kesintili hayatlarını bize en derinden duyuruyor.

Arada kalmış bir kuşak, Almancıların ikinci kuşağı. Aşklar, tereddütler, küçümsemeler, kollamalar, kardeşler, çocuklar, anneler, memleketten gelenler, memlekete dönenler… Herkes hayatını yaşıyor işte… Herkes acısını taşıyor işte…

"Her sınıfta, her okulda göçmen, Almancı çocuklar vardı demek. Garip çıbanlar... Yazları ailelerinin gelmesini bekleyen, geldiklerindeyse yaşamlarının akışı değişen, kesintiye uğrayan, bir aylığına analı-babalı olmanın ayrıcalığına kavuşan ama çoğunlukla bu anne-babayı nereye koyacağını bilmeyen yaz çocukları. En çok da temmuz çocukları."

Menekşe Toprak, evleri konuşturan, vicdanı çağıran bir dille, göçmenleri, sürüklenenleri anlatıyor.
Türkçe Edebiyat, 283 sayfa, 21,50 TL


Küresel Ayaklanmalar Çağında Direniş ve Estetik / Begüm Özden Fırat, Aylin Kuryel
Ali Artun’un dizi editörlüğünü yaptığı Sanat Hayat dizisinin yeni kitabı Direniş ve Estetik, İletişim Yayınları’ndan çıktı. Aylin Kuryel ve Begüm Özden Fırat’ın derlediği bu kitap, sanatın devrimler ve diğer toplumsal hareketlerle olan yakın ilişkisine dikkat çekiyor. Kitapta yer alan makaleler, kültür endüstrisinin özelleştirilmiş ve profesyonelleştirilmiş bir alanı haline gelen sanatı eleştirerek, sanatın tarihte toplumsal devinimlerle ne kadar ilişkili olduğunu gözler önüne seriyor. 1830 ve 1848 Devrimi’nden Gezi Parkı ve Özgür Kazova hareketine, farklı örnekler üzerinden sanatın hayatla iç içeliğini inceleyen, sıradışı bir derleme…

Bu derleme, estetik ile siyaset, sanat ile hayat arasındaki sınırları bulanıklaştıran teorik ve pratik çabalara katkıda bulunmayı amaçlıyor. Sanatın profesyonelleşmiş ve özelleştirilmiş bir alana hapsolmasını, yaratıcılığın kültür endüstrileri tarafından tanımlanmasını reddeden tartışmalar açmayı hedefliyor. Sanatın ve estetiğin, devrimci toplumsal dönüşüm tahayyülleriyle arasındaki organik bağı görünür kılmaya çalışıyor. Bu doğrultuda, dada, sürrealizm ve sitüasyonizm gibi radikal avangard hareketlerden 1990’larda başlayan küresel antikapitalist harekete; Filistin’den Tahrir’e; Paris Sinemateki’nden Emek Sineması’na; Tekel Direnişi’nden Gezi Parkı’na ve Özgür Kazova’ya uzanan mücadeleleri odağına alıyor. 

"1830 ve 1848 devrimleri sonrasında sanatçının ve sanatın toplumsal rolünü, dönemin devrimci kalkışmaları, ayaklanmalar, ütopik sosyalistkomünist akımlar ve Komün olmadan anlayabilir miyiz? Sürrealizmi, o dönemin anarşist ve Troçkist akımlarından ayrı düşünebilir miyiz? Savaş sonrası Berlin Dada’sını, Rosa Luxemburg, Karl Liebknecht ve Spartakusbund’u hesaba katmadan açıklayabilir miyiz? Sitüasyonist Enternasyonal’i, yükselen komünist, anarşist hareketlerden ve 60’ların radikalizminden bağımsız ele alabilir miyiz? Ve nihayet, çağdaş sanattaki “politik dönüş” tartışmalarını, neoliberal küreselleşmeye karşı hareketlerle arasındaki bakışımı görmeden kavrayabilir miyiz?"
Sanat Hayat Dizisi, 440 sayfa, 29,80 TL


Devlet ve PKK İkileminde Korucular / Mehmet Seyman Önder
İletişim Yayınları’ndan çıkan Devlet ve PKK İkileminde: Korucular, “Kürt Meselesi”nin en çetrefilli konularından biri olan koruculuğu büyüteç altına alıyor. Mehmet Seyman Önder, Hamidiye Alayları’ndan başlayan bir devlet geleneğiyle örgütlenen korucuların “devlete karşı durma” korkusuyla “kendi halkına ihanet etme” suçlaması arasında salınan konumuna dikkat çekiyor. Niçin bazı aşiretler korucu olurken bazılarının olmadığını, korucuların Kürt kimliğiyle kurdukları ilişkiyi, devlete ve PKK’ye olan bakışlarını, koruculuk sisteminin bölgede yarattığı fiziksel ve psikolojik tahribatı derinlemesine inceleyen Önder, bu karmaşık konuda bize “içeriden” bilgi veriyor.

Korucular, “Kürt Meselesi”nin belki “mesele” adını en fazla hak eden konusu; belki en problemli, en zorlu cephesi… Hamidiye Alayları’ndan günümüze uzanan evveliyatıyla ve olası bir çözüm sürecinde çıkaracağı sorunlarla…

Mehmet Seyman Önder, korucuların gerçekliğine güçlü bir ışık tutuyor. Hangi aşiret, hangi yollarla korucu oluyor? Korucuların sosyal portresi nasıldır? Sürdürülebilir bir sistem olarak koruculuk nasıl işliyor? Koruculuğun ekonomisi nedir? Korucular Kürt kimliğiyle nasıl bir ilişki kuruyorlar? Devlete ve PKK’ye bakışları nasıldır? Korucular ne gibi sorunlara yol açtılar, suçlara karıştılar? Düşük yoğunluklu savaş sürecinde, ne gibi değişimlere uğradılar? Koruculuk sisteminin kaldırılması nasıl mümkün olabilir? Nüfuz edilmesi çok zor bir konuda, etkileyici bir durum raporu. 

“Kürt halkı arasında vatan haini olarak değerlendiriliyorduk.”
“Koruculuk yaptığımız dönemlerde, toplum bize vatan haini gözüyle bakıyor, bize yaratıkmışız gibi davranılıyordu… aşağılanıyorduk.”
“Biz devletin güvenliğini sağlamak için korucu yapıldık, ancak diğer bölgelerdeki bazı korucuların ihaneti sonrası devlet unsurları, askerlerdense korucu kayıplarını tercih ediyor. Bu da bize kullanıldığımız hissi veriyordu.”
Araştırma-İnceleme Dizisi, 283 sayfa, 22,50 TL


Felaket Henry ile Vücudumuz / Francesca Simon
Francesca Simon’ın tüm dünyada milyonlarca satan ünlü çocuk dizisi Felaket Henry’nin en yeni kitabı, Felaket Henry ile Vücudumuz İletişim Yayınları’ndan çıktı. Çocuklar bu kitapta yazarın eğlenceli anlatım tarzıyla sıkılmadan öğrenecek ve vücudun işleyişi hakkında birçok bilgiye sahip olacaklar.
Beynimizin nasıl bir dokusu olduğunu hiç merak ettin mi?
Kızlar mı daha zekidir, yoksa erkekler mi?

Tuhaf ama gerçek bilgiler, şaşırtıcı ama eğlenceli veriler. Felaket Henry VÜCUDUMUZ hakkında merak ettiğin her şeyi bu kitapta topladı. Biyoloji hiç bu kadar eğlenceli olmamıştı.
Çocuk Kitapları, 93 sayfa, 9,50 TL



Run All Night : Babalar ve Oğullar

$
0
0
Doksanların ilk yarısını Oscar adayı oyuncu olarak geçiren Liam Neeson’un misyonu milenyumla birlikte değişti. 2008 yapımı “Taken”dan itibaren her filminde elinde silah koşturup ailesini koruyor. Gördüğü ilgi ile seriye de dönüşen bu aksiyonların dışına da pek taşmıyor Neeson. Her yıl bir gişe aksiyonunda ailesini ya da insanları kurtaran profilin dışına çıkmıyor. Çoğu zaman ya alkolik ya da eski ajan… 2015 yapımı “Run All Night” da bu kez eski bir tetikçi olarak oğlunu korumakla mükellef. Tek gecelik babalık “Gece Takibi” adıyla vizyonda.

Senaryoyu yakında adını daha sık duyacağımız Brad Ingelsby kotarmış. Ödüllü iki kısa filmin senaryosuyla parlayan Ingelsby, ilk uzun metraj sınavını da Scott Cooper ile birlikte “Out of the Furnace” ile vermiş ve iyi iş çıkarmıştı. İkinci uzun metraj senaryosunda bildik formülü kolayca kurmuş ve bir iki süsleme ile detaylandırmayı planlamış. Yönetmen koltuğundaysa bir katalan oturuyor. Yeniden çevrim “House of Wax” ile yönetmenliğe başlayan, futbol aşkına yönettiği “Goal II: Living the Dream”den sonra “Orphan” ile çok iyi iş çıkararak sınıf atlayan Jaume Collet-Serra, gişe aksiyonlarına geçiş yaparak “Unknown” ve “Non-Stop” ile beklentileri de karşılamıştı. Collet-Serra ile üçüncü kez birlikte çalışan Neeson’a, “The Killing”le yıldızı parlayan Joel Kinnaman, Ed Harris, Boyd Holbrook, Bruce McGill, Genesis Rodriguez ve Vincent D'Onofrio eşlik ediyor.

Jimmy Conlon ile tanışıyoruz… Mafya tetikçisi olarak geçirdiği günlerin kefaretini çeken yalnız ve mutsuz bir adam… Ailesiyle bağlarını koparmış kendini alkole vermiş ve uykusuzluk sorunuyla boğuşuyor. Mafyanın başındaki Shawn Maguire ile ilişkisi tetikçilikten de öte, çocukluk arkadaşları… İkisinin de yetişkin oğulları babalarından kopmuş ve yeni bir hayat hazırlığında… Mike Conlon ailesini kurmuş, bir yandan boksla uğraşıyor bir yandan da limuzin şöförü olarak çalışıyor. Himayesindeki genci de koruyup kollayan mafya tablosunun dışına çıkmayı başarmış bir adam. Danny Maguire ise tam bir çıkıntı… Babasından işleri devralmak için kendini göstermeye çabalıyor ama sürekli arızalar çıkaran delişmen bir adam ve tüm klişeleri barındıran oğul… Bir girişimi babasının itirazıyla sonuçlanınca bu başarısızlığı ikiliyi karşı karşıya getiriyor. Jimmy’nin oğlunu korumak için Danny’i vurmasıyla başlayan uzun gecede silahlar çekiliyor…

Basit formülünü süslü cümleler ve küçük yan öykülerle süslemeye çalışan bir film “Run All Night”… Yeni bir şey denemeyi aklına bile getirmiyor, karakter yaratmakla da uğraşmadan tipik babalar ve oğullar konusuyla işliyor… Tek gecede geçen film için malzemesi bol görünse de Ingelsby dengeyi tutturamamış ve bolca dağıtmış senaryosunu. “Onu almana izin vermeyeceğim, Shawn.” “Seçim hakkın yok. Varımla yoğumla oğlunun peşindeyim, Jimmy.” gibi karşılıklı sözlerle karakterlerini çarpıştırarak heyecan ve gerilim yaratmaya çalışsa da bir etki yaratmaktan uzak. Zaten ana yapısı formüle olan senaryonun tahmin edilebilir bir işleyişle ilerlemesi de daha önce izlemiştim hissiyle yorgunluk verince sıradan finaline ilerlemek de hayli zor.

Prömiyerini 9 Mart’ta yapan film aynı hafta dünya sinemalarında kendi salon bulup gösterime çıktıysa da 50 milyon dolarlık bütçesinin ancak yarısını çıkarabilmiş durumda. İzleyici bulmaya devam etmesini de o meşhur oylamalardaki yüksek notuna borçlu.

Oğlunun intikamını alma peşindeki baba ile oğlunu korumaya çalışan babanın bir gecelik mücadelesini afili cümlelerle anlatmaya çalışırken bildik yolları tercih eden “Run All Night”, ikinci yarısında tempo sıkıntısı çekerek zor geçen 114 dakikasıyla vasat bir film… Boşa harcayacak zamanınız yoksa ilişmeyin…


McFarland, USA : Koşar Adım Zafere

$
0
0
Sportif başarıların adeta unutulmuş yerlerden çıkması ve madalyaya giden uzun yolun imkansızlıklarla dolu olması her daim anlatılır. Bu başarı öyküleri daha ilk cümlelerinden film olmaya da hazırdırlar. Her yıl bir tane sportif başarı öyküsü çıkar ve bu oyuna herkesin katılabileceğini göstererek o ruhu aşılar... Gerçek hikayeden esinlenilmiştir ibaresiyle resmedilen filmlerin şimdilik son örneği bir Disney yapımı “McFarland, USA”, sıfırdan kros şampiyonluğuna uzanmanın öyküsü...

2006 yapımı “Glory Road”un yaratıcıları tekrar iş başında... Christopher Cleveland ve Bettina Gilois öykülerini Grant Thompson ile birlikte senaryolaştırmışlar. Yönetmen koltuğundaysa şaşırtıcı bir isim var: Niki Caro... “Whale Rider” ile 2002’nin en iyi filmlerinden birine imza atarak adını tüm dünyaya duyuran Yeni Zelandalı yönetmen, üç yıl sonra “North Country” ile çıkışını sürdürmüş ve 2009’da çektiği “The Vintner's Luck”dan bu yana ortalarda görünmemişti... Altı yıl sonra setlere adına hayli hafif kalan bir filmle dönüş yapması şaşırtıcı. Her yıla bir spor filmi sıkıştıran Kevin Costner’ın başını çektiği oyuncu kadrosu da Maria Bello, Ramiro Rodriguez, Carlos Pratts, Johnny Ortiz, Hector Duran, Sergio Avelar, Michael Aguero, Rafael Martinez ve Morgan Saylor’dan oluşuyor...

Jim White ile tanışıyoruz... Bir maçın devre arasında oyuncularıyla konuşurken içlerinden birine sert davranıyor... Bu son vukuatı olunca daha kötü şartlarla unutulmuş bir diyarda alıyor soluğu... Hem fen bilimleri öğretmeni hem de koçluk yapmak üzere Meksikalıların yoğun yaşadığı McFarland okulunda buluyor kendini... Yetmişli yıllar, farklı bir kültür ve herkesin unuttuğu bilenlerinde “amigo” diyerek dalga geçtiği bir yer. Öğrencilerin aileleriyle birlikte tarlalarda ırgat olarak çalıştığı bir kasaba bu. İsyankarlığı sonrası futbol takımının koçluğunu da bırakması istenince beden eğitimi dersinde öğrencileri koştururken başlıyor her şey... İyi koşuyorlar ve hızlılar, hem de beklenmedik derecede! Kolları sıvıyor ve hedeflerini belirliyor: Yedi kişilik bir kros takımı kuracak ve şampiyonaya katılmak için mücadele verecek...

Her spor filmi gibi küçümsenen bir grubun sıfırdan zafere koşar adım yükselmesinin öyküsü bu... Tipik Amerikan rüyası... Türü sevenler için üretilmiş bir formül... Çok inişi çıkışı yok, kötü anlar barındırmıyor, her şey aşırı derecede tozpembe... Bir türlü içe işleyemeyen bir film aynı zamanda. Zafer naralarını atmamızı sağlayan heyecanlandıran herhangi bir an da barındırmıyor. Hayli sıradan bir işleyişle, zafere koşuyor. Yedi kişilik grup arasında bir sorun yok, koçun hayatı düzenli, kasaba sorunsuz... E bu huzur ortamından başarı çıkmasında nerden çıksın sahi? Son yarım saate sığdırılan sorun ihtimali de çok mantıksız olunca, inandırıcılık sorunu baş gösteriyor. Tamam yaşanmış bir öykü bu ama onu özel yapan ne? Takım kurulmuş antrenmanlar yapılmış ve şampiyon olmuşlar hepsi o kadar... Böylesi sıradan bir öyküyü bir de klişelerle anlatınca ortaya çok sıradan bir film çıkmış... 

17 milyon dolarlık bütçesiyle 20 Şubat’ta izleyici karşısına çıkan film daha ilk üç günde gişeden istediğini almış. Malum sitelerde kullanıcı oyları da yüksek bir not çıkarmış. Bir değişiklik olmazsa 26 Haziran’da ülkemizde vizyona girmesi bekleniyor. Hiç girmese de olur ama dağıtımcıların yaz sezonunu bir şekilde doldurma hırsına yenik düşüyorlar maalesef...

Sinema için hiç bir albenisi olmayan sıradan bir öyküyü anlatan “McFarland, USA”, sportif başarı filminden çok izleyicisine kendini iyi hissettirenlerden olmaya çalışırken sunileşen ve uzun süresiyle sarkan bir film... Koca 129 dakikayı heyecansız geçirip hiçbir şey hissettirmemesinden dolayı madalya verilmeli...


Aile Hayatı : Havuz Problemi

$
0
0
Tebdil-i mekanda ferahlık vardır… Hele bu mekan değişikliği daha gelişmiş bir yere yapılıyorsa, beraberinde sınıf atlama da gelir ve hayat güzelleşir. Yeni umutların yeşermesini sağlayan bu taşınmalar ve ülke değişiklikleri her daim kurmacanın merkezinde yer alır. Bir çok örneğini okuduğumuz, izlediğimiz bu öykülerin sonuncusu Akhil Sharma’nın kaleminden “Aile Hayatı” adıyla April Yayınları etiketiyle raflarda yerini aldı.

Hindistan doğumlu yazar, küçük yaşlarda ailesiyle birlikte Amerika’ya göç etmiş. Bir süre bankada çalışan Sharma, 30 yaşında yazar olmaya karar vermiş ve önce kısa öyküleriyle saygın dergilerde yer almış ve antolojilerde kendine yer bulmuş. 2000’de yayımlanan ilk romanı “An Obedient Father” ile Hemingway Foundation/ PEN Ödülü'nü almış. İkinci romanını ise tam 13 yıllık bir uğraş ve yedi bin sayfalık çalışma sonunda 224 sayfaya düşürerek “Family Life” adıyla 2014 Nisan’ında okurlarla buluşturmuş. Kısa sürede ilgi gören yarı otobiyografik roman New York Times ve New York Magazine tarafından 2014’ün en iyi on kitabından biri olarak gösterilmiş ve geçtiğimiz Mart ayı sonunda açıklandığı üzere Folio ödülünün de sahibi olmuş. İngiltere merkezli, dünyaca ünlü yayın kuruluşu The Folio Society’nin Man Booker Ödülleri'nin eksikleri nedeniyle 2014 yılında dağıtmaya başladıklarını açıkladıkları Folio Ödülü, İngiltere'de İngilizce olarak yayınlanmış kurmaca eserler arasından veriliyor. En büyük özelliği de yazarın hangi ülkenin vatandaşı olduğuna bakılmaması, tüm dünyadan yazarlara açık ilk büyük ödül olması.

Yıl 1978... Hindistan’da yaşayan aile Amerika’ya göç hazırlığında... Anne, baba ve iki oğul... Birju on iki, Ajay sekiz yaşında... Ülkelerindeki fakirlikten kurtulacak ve fırsatlar ülkesinde yepyeni bir hayata başlayıp mutlu olacaklar. Önce babaları gidiyor, bir sene sonra ailesini aldırıyor ve başlıyorlar maceraya... Her zamanki gibi yeni ülkeye alışma evresi, çocukların yeni okullarına alışmaları ve bu yeni kültürün bir parçası olmaları derken çok mutlular. Birju çok başarılı bir öğrenci, önemli bir okula başlayacak ve doktorluğa doğru emin adımlarla yürüyecek... Her şey bu kadar harika olamaz elbette... Sık sık gittiği gibi yine yüzme havuzuna giden Birju, balıklama atlayınca başını havuzun beton zeminine çarpar ve tüm bu cennet havası cehenneme dönüşür. Hastaneye kaldırılmasıyla başlayan yeni süreçle başlayan havuz problemi hayatlarının yeni gerçeği olur... Havuzdaki iki musluk olur Birju ve Ajay... Birju hızla boşalan, Ajay hızla dolan... Onun boşalttıklarını doldurmanın azabını taşır içinde Ajay. Bu yükü o yaşta omuzlamak zorunda kalması da okuyanın içini acıtır...

Ailenin dünyasını büsbütün değiştiren bu olayın sonrasını Ajay olarak anlatıyor Sharma. Laf kalabalığına girişmeden, süslemeden, acıtmaya çalışmadan, nabza şerbet vermeden... Çocuğun dilinden anlatmıyor, o çocuk oluyor... Ajay’in hayatını saran bu havuz probleminin hayatındaki yansımalarını okuyoruz. Tanrı ile konuşuyor, abisinin başına gelenleri nereye konuşlandıracağını bilemeyerek büyüyor. Sadece yatmaktan ibaret olan abisinin hayatında kapladığı yerin küçücük olmasından huzursuz. Hakkında hikayeler uydurup süper kahraman gibi anlatıyor abisini arkadaşlarına...

Yaşamı boyunca bu travmayla baş edemeyen bir çocuğun öyküsü Aile Hayatı... Büyümek zorunda olmanın, nasıl olacağını bilemeden savrulmanın... Ki bu savrulmanın yarattığı etkiyi de harika bir son cümleyle katlıyor... Ailedeki değişimler ve Birju’nun durumunun tanıdıklarınca kendi kültürlerinde yarattığı etkilerle de zenginleşen bir roman... Akıcı bir dille yazılmış, dokunaklı ve yakıcı...


İlhami Algör’den Yeni Roman: İkircikli Biricik

$
0
0
Fakat Müzeyyen Bu Derin Bir Tutku, Albayım Beni Nezahat ile Evlendir ve Kalfa ile Kıralıça adlı romanlarıyla edebiyatımızda kendine has bir yer edinen İlhami Algör, yine bir romanla karşımızda: İkircikli Biricik 12 Haziran’da çıkıyor...

Fakat Müzeyyen Bu Derin Bir Tutku ile geniş bir okur kitlesinin beğenisini kazanan İlhami Algör’ün yeni romanı İkircikli Biricik, İletişim Yayınları tarafından okurlara sunuldu. Algör’ün kendine has kalemiyle roman içerisinde birbirlerine karışan karakterleri, okurları bildik roman sınırlarının dışında bir maceraya sürüklüyorlar. Yalnızlığın arayışla buluştuğu İkircikli Biricik için şarkıyla şiirin buluştuğu bir roman da demek mümkün. Yazarın da dediği gibi, “Derd, kendi zekâsı olan bir virüs‘tür’”…

“Yeni bir hayat kurmak... Nasıl oluyordu? Önce fikir mi geliyordu? Yoksa bir tesadüf sizi fikrin önüne mi getiriyordu? Yeni bir hayat için mutlaka, kuvvetli bir rüzgâr mı gerekiyordu? Önceki hayatınız artık ‘eski’ mi oluyordu? Eski olanın hükmü kalmıyor muydu? O vakte kadar boşuna mı yaşamış oluyordunuz?”

İkircikli Biricik, yalnızlığın, arayışın, bulma ümidinin, şehirlerin, caddelerin, şarkının ve şiirin romanı…

Titizlikle örülmüş bir kurgu; ustalıkla harmanlanmış, sarsıcı bir dil…

Türkçe Edebiyat, 169 sayfa, 15,00 TL

Altın Bilek Yayınları’ndan Haziran Yenileri

$
0
0
Yayımladığı her kitapla okurların dikkatini çeken genç yayınevi Altın Bilek Yayınları, bu ay raflara yerini alacak kitaplarını duyurdu. Michele Gorman’ın eğlenceli aşk romanı “Aşkın Peşinden”, Craig Smith’in gerilimi “Her Yer Karanlık” ve Holly Shumas’ın evlilik ve aşk sorgulaması “Aşk ve Diğer Doğal Afetler” bu ay okurla buluşuyor...


Aşkın Peşinden / Michele Gorman
“Hong Kong’da Sam ile birlikte yaşamayı hayal ettiğim hayat tam olarak şuydu: İşten sonra buluşup el ele tutuşacak, günümüz, dünümüz ve geleceğimiz hakkında konuşacaktık. Birlikte yeni yerler keşfedecek, zaman zaman öylesine daldığımız barlarda şişelerce şarabı birlikte içecek, kim, nerede hiç umursamayacak, hatta fark bile etmeyecektik, çünkü birbirimizle meşgul olacaktık.”    

Hannah, Hong Kong’a Sam’in peşinden işte tam da bu hayallerle gelmişti. Peki ya Sam, düşündüğü kadar kendisine âşık mıydı?    

Michele Gorman, sonsuz kahkahalar vadettiği duygusal bir aşk romanıyla daha, romantik komedinin kapılarını sizin için aralıyor!  

“Aşkın Peşinde’yi okumak, komik, samimi ve her zaman eğlendiğim bir arkadaşımla dertleşmek gibi.”  Chrissie Manby  

“Michele’nin kalemi ilgi çekici, esprili ve karşı cinse karşı da oldukça anlayışlı.” Sophie Kinsella  

“Gorman, eğlenceli ve beni kahkahalara boğan bir yazar.” Carole Matthews  “Her sayfası yadsınamaz derecede eğlenceli.”  Nick Spalding
  
“Sex in the City hayranları Hannah’ın kendini bulma eğilimindeki son derece eğlenceli macerasına bayılacaklar.”  Novel Escapes

Orijinal Adı: Misfortune Cookie
Çevirmen Adı: Ruhiye Erulaş
Dizi Adı: Dünya Edebiyatı Kitaplığı 
Türü: Romantik-Komedi 
Basım Tarihi: Haziran 2015
Sayfa Sayısı: 279
Etiket Fiyatı: 17,50 TL


Her Yer Karanlık / Craig Smith
On yıl önce, Shiloh Springs kasabası beş gencin ölümüyle sarsılmıştı. Cinayetlerin faili olarak gösterilen Will Booker’ın davası tutuklama sırasındaki hak ihlalleri sebebiyle düşürülmüş ve zanlı serbest bırakılmıştı.    

Özel Dedektif Rick Trueblood, yıllar sonra eyalet sözcüsünün ofisinde çalıştığı zaman bile, hunharca öldürülen kızı için hâlâ yas tutmaktaydı. Bütün yeteneklerine rağmen olayı aydınlatamamış olması ona acıların en büyüğünü yaşatıyordu. Nitekim davayla ilgilenen hâkim, Booker davasını yeniden açarak ona altmış günlük bir süre tanıdı. Fakat Rick’in önünde zorlu bir yol uzanıyordu. Olayın üzerinden çok zaman geçmiş ve izler silinmeye yüz tutmuştu.   

Öte yandan, Will Booker ise yepyeni bir plan yapıyordu. Rick, adamın şeytani planlarından haberdar olduğunda, önünde sadece birkaç saat kalmıştı. İçgüdülerine uyarak katili avlamak ve yaşamındaki ümitsizliğe son vermek için son birkaç saat...   Gerilim romanlarının ustası Craig Smith’ten soluksuz okuyacağınız bir kitap sizi bekliyor.

"Uyanmak İstemeyeceğiniz Bir Kâbus!"  -Booklist-

"Sıra Dışı Bir İntikam Öyküsü."  -Independent-

"Smith Bir Psikopatın Zihnini Modern Adalet Kavramıyla Efsanevi Bir Biçimde Sınıyor." -Morning Star

Orijinal Adı: Every Dark Place
Dizi adı: Macera-Polisiye-Gerilim Kitaplığı 
Türü: Polisiye-Gerilim 
Basım Tarihi: Haziran 2015
Sayfa Sayısı: 455
Etiket Fiyatı: 25 TL


Aşk ve Diğer Doğal Afetler / Holly Shumas
Kocanızın başka bir kadına âşık olmasını mı yoksa fiziksel birlikteliğini mi, hangisini daha kolay affedebilirsiniz?

Kocası Jonathan’ın son bir yıldır bir kadınla ilişkisi olduğunu öğrendiğinde Eve, sekiz aylık hamiledir... Hamileliğin duygu fırtınası içerisindeyken üstüne bir de kendisini ihanete uğramış hisseder, kocası ise onu aldatmadığını söylemektedir. 

Evlilikleri nasıl devam edecektir? O güne kadar yaşadıkları tüm mutlu anlar koca bir yalan mıdır? Eve, evliliğini ve aşkını sorgularken, kendisini yepyeni keşiflerin kıyısında bulur. Hayat onun için artık eskisi gibi olmayacaktır. 

“Duygusal ilişkinin zararsız olduğuna inanan kişi bir tür şokta demektir. Holly Shumas bu yalanlar sarmalını dramatik ve yürek burkan bir etkiyle anlatıyor.” 
-Victoria Zackheim, The Other Woman editörü.

Orijinal Adı: Love and Other Natural Disasters
Çevirmen Adı: Esra Çıldır Kırtay
Dizi Adı: Dünya Edebiyatı Kitaplığı 
Türü: Aksiyon-Romantik 
Basım Tarihi: Mayıs 2015
Sayfa Sayısı: 325
Etiket Fiyatı: 20 TL


Viewing all 3916 articles
Browse latest View live